Το σάλιο είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουν να το σκέπτονται και έχει όλων των ειδών αποχρώσεις και πολιτιστικές συσχετίσεις. Πολλοί από εμάς θυμούνται παλιότερα την επιγραφή στα λεωφορεία που έλεγε «απαγορεύεται το πτύειν». Το σάλιο όμως, είναι παρόν στην ζωή μας και όπως  θα δείτε παρακάτω  είναι ένα πολύ σημαντικό σωματικό υγρό.

Μερικές από τις πιο σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις στην πρόσφατη ιστορία έχουν γίνει ως αποτέλεσμα της έρευνας στο σάλιο. Για παράδειγμα ξέρατε ότι ένας αστυνομικός μπορεί τώρα να διαπιστώσει αν εσύ είσαι το άτομο που έστειλε  το σημείωμα για τα λύτρα εξετάζοντας μόνο το σάλιο που άφησες στο γραμματόσημο;

Η χρησιμοποίηση του σάλιου ως μέσον για τον προσδιορισμό του επιπέδου των στεροειδών ορμονών έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια.  Από το 1983 έχουν δημοσιευτεί πάνω από 2500 άρθρα και μελέτες αναφερόμενες σε διαγνωστικά τεστ σάλιου.

Κλινικοί γιατροί και ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει το σάλιο για να διαλευκάνουν διάφορα κλινικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένων της τοξικότητας από Δακτυλίτιδα, της κοιλιοκάκης, της  λειτουργικότητας του Ήπατος και της  ανοσοποιητικής ανεπάρκειας.

Το σάλιο επίσης έχει χρησιμοποιηθεί σε φαρμακοκινητικές μελέτες και στον έλεγχο θεραπευτικών φαρμάκων σε διάφορες κλινικές  καταστάσεις.

Στην πραγματικότητα η αξία του σάλιου ως  μέσον αξιολόγησης βρίσκεται στο ότι  η συλλογή του είναι ασφαλής, ανώδυνη και μη επεμβατική.  Επίσης, εύκολη είναι η αποθήκευση και η μεταφορά του.  Άρα  κατάλληλο για πολλαπλά δείγματα.

Λίγα λόγια για το σάλιο: Υπάρχουν στο στόμα τρεις σιελογόνοι αδένες που παράγουν περίπου 1140cc σάλιο την ημέρα. Το σάλιο αποτελείται από 95% νερό  περίπου και 0.5%  διαλυμένη ουσία. Χρησιμοποιείται για την μάσηση, την κατάποση και την έναρξη της πέψης από το ένζυμο αμυλάση το οποίον αρχίζει τη διάσπαση των υδατανθράκων. Επιπλέον το σάλιο είναι προστατευτικό έναντι παθογόνων. Είναι αντιμικροβιακό, αντιμυκητισιακό και αντί-ιικο. Για αυτό όταν βάζουμε σάλιο σε τραύμα    αισθανόμαστε καλά.

Το σάλιο επίσης περιέχει ανοσοσφαιρινή Α η οποία προστατεύει τα μάτια, την μύτη, τον λαιμό το έντερο και τους πνεύμονες από λοιμώδη νοσήματα.

Η απέκκριση του σάλιου είναι ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχο του νευρικού συστήματος. Η διέγερση από το συμπαθητικό σύστημα υπερισχύει κατά την διάρκεια του στρες που έχει σαν αποτέλεσμα την ξηρότητα του στόματος. Στην αφυδάτωση οι σιελογόνοι αδένες σταματούν να απεκκρίνουν σάλιο έτσι εξοικονομείται νερό, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ξηρότητα του στόματος που συμβάλει στο αίσθημα της δίψας.

Για να καταλάβουμε πλήρως τι ρόλο παίζουν οι ορμόνες στη ζωή μας , πρέπει να καταλάβουμε τι πραγματικά  γίνεται με τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα μας. Τι είναι αυτό που τις αυξάνει και τι είναι αυτό που τις ελαττώνει, καθώς και τι συμβαίνει στην υγειά μας  και στην συμπεριφορά μας,  λόγω αυτών των αυξομειώσεων. Η έρευνα του σάλιου επιτρέπει την επιστημονική έρευνα των ορμονών, με τρόπους  που δεν ήταν πρωτύτερα δυνατοί. Παρέχει χρήσιμα παράθυρα των ορμονικών δράσεων που προάγουν  καλύτερη κατανόηση των ορμονικών διαφορών μεταξύ ατόμων. Αυτό έχει περαιτέρω βοηθήσει την γνώση μας  στην συνεργασία μεταξύ της καθημερινής μας ζωής  των συνηθειών  και στην ορμονική ισορροπία και  αναλογία. Σαν αποτέλεσμα,  τώρα ξέρουμε ότι όχι μόνο  οι ορμόνες μας δεν μας επηρεάζουν, αλλά εμείς επηρεάζουμε τις ορμόνες μας, μερικές φορές με τον αυτούσιο τρόπο που ζούμε την ζωή μας.

Ερευνώντας το σάλιο μπορούμε να διαπιστώσουμε την άμεση αντανάκλαση της συγκέντρωσης του βιο-ενεργού κλάσματος, της ορμόνης στους ιστούς, για αυτό και αναφέρεται ως ο καθρέπτης του επιπέδου των ιστών. Με άλλα λόγια εάν τα μάτια σου είναι η αντανάκλαση της ψυχής το σάλιο είναι η αντανάκλαση του σώματος.

Τώρα και στην Ελλάδα παρέχεται η δυνατότητα στους ασθενείς, απλά και  εύκολα να ελέγξουν ανά πάσα στιγμή τα ορμονικά  τους επίπεδα  δίνοντας μόνο σάλιο.


Πηγή: healthierworld.gr