Υπάρχει ένας ακόμα λόγος που η μεσογειακή διατροφή βοηθά στην υγεία και ευεξία του οργανισμού μας. Εκτός από τη πρόληψη και τη θεραπεία για τον διαβήτη τύπου ΙΙ, το μεταβολικό σύνδρομο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την άνοια και την παχυσαρκία, η μεσογειακή διατροφή βοηθά και στην πρόληψη της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας, το ποσοστό κατάθλιψης σε άτομα που ζουν στις χώρες της Μεσογείου είναι χαμηλότερο από το ποσοστό στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Οι επιστήμονες εξηγούν πως η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, (κύριο διατροφικό προϊόν της μεσογειακής διατροφής), θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της κλινικής κατάθλιψης.

Ισπανοί ερευνητές εξέτασαν περίπου 10.000 υγιείς ανθρώπους που συμμετείχαν στην μελέτη για 5 χρόνια από το 1999 έως το 2005, ώστε να ξέρουν ακριβώς τι έτρωγαν καθημερινά, χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη λίστα τροφίμων.

Η λίστα τροφίμων που κατανάλωναν καθημερινά οι συμμετέχοντες αποτελούνταν από υψηλή αναλογία μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και περιελάμβανε μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, χαμηλή κατανάλωση κρέατος, υψηλή κατανάλωση οσπρίων, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών, λαχανικών και ψαριών.

Μετά από περίπου 4μιση χρόνια επιστημονικής παρακολούθησης, διαγνώστηκε κατάθλιψη σε μόνο 480 άτομα. Οι άνθρωποι που ακολούθησαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή είχαν μεγαλύτερη από 30% μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, από τα άτομα που δεν τηρούσαν σωστά το πρόγραμμα της διατροφής.
Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν: «Τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές, να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακά νοσήματα και να διοχετεύσουν οξυγόνο στον οργανισμό, που σχετίζεται με τις βλάβες των κυττάρων, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης».

Παρά το γεγονός ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως το Prozac και το Paxil είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για την κατάθλιψη στις ΗΠΑ, υπάρχουν πολλές φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση του προβλήματος -συμπεριλαμβανόμενης και της μεσογειακής διατροφής- αποτρέποντας τον οργανισμό να λαμβάνει χημικές ουσίες.

ΠΗΓΗ: ygeiaonline.gr