Για την εμφάνιση οκτώ κρουσμάτων αλλαντίασης στη βόρεια και νότια Γαλλία, στις 3 και 5 Σεπτεμβρίου 2011, ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), τόσο από το Παγκόσμιο Δίκτυο για την Ασφάλεια Τροφίμων (INFOSAN) του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και από τις γαλλικές αρχές.
Και τα οκτώ άτομα παρουσίασαν αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ στα πέντε από αυτά ανιχνεύτηκε η τοξίνη της αλλαντίασης τύπου Α στον ορό του αίματος. Τα κρούσματα αποδόθηκαν στην κατανάλωση δύο προϊόντων, τύπου πάστας, στα οποία ανιχνεύτηκε η τοξίνη της αλλαντίασης τύπου Α. Τα προϊόντα αυτά παράγονται από την επιχείρηση «La Ruche» στην πόλη Cavaillon της νοτίου Γαλλίας.

 Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής προϊόντα: α) πάστα ελιάς με αμύγδαλο με την εμπορική επωνυμία «Les Delices de Marie-Clairie», σε γυάλινη συσκευασία των 180 gr, αριθμό παρτίδας 112005 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 16/12/2012 και β) πάστα από αποξηραμένες τομάτες, σε γυάλινη συσκευασία των 180 gr, με την εμπορική επωνυμία «Les Delices de Marie-Clairie», με αριθμούς παρτίδας 112005 και 112607.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα διακινούνται επίσης και από τη γαλλική επιχείρηση «Terre de Mistral» με τις εμπορικές επωνυμίες «Terre de Mistral» και «Le Secret d’Anais».

Οι γαλλικές αρχές έχουν ξεκινήσει προληπτική ανάκληση και σε άλλα προϊόντα, τύπου πάστας, όπως πάστας πέστο, πάστα αντζούγιας, πάστα μελιτζάνας κ.α., τα οποία παράγονται από τη συγκεκριμένη γαλλική επιχείρηση «La Ruche» και φέρουν τις εμπορικές επωνυμίες «Les Delices de Marie-Clairie», «Terre de Mistral» και «Le Secret d’Anais». Οι παραγωγικές δραστηριότητες στην επιχείρηση «La Ruche» έχουν διακοπεί.

Από τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες, δεν προκύπτει διακίνηση των συγκεκριμένων προϊόντων στη χώρα μας. Τα προϊόντα αυτά έχουν διακινηθεί μόνο στη Γαλλία. Ωστόσο, οι γαλλικές αρχές αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα διακινούνται και μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω δύο ιστοσελίδων: http://www.chocolatprovence.com και http://www.epicerie-terroir-provence.com

TAGS