Οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες (ΜΜΑ) αποτελούν μια μείζονος σημασίας πρόκληση για την ανάπτυξη στον 21ο αιώνα, με την πρόληψη να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την καταπολέμηση της μάστιγας αυτής, υπογραμμίζεται σε σχέδιο διακήρυξης που θα υιοθετηθεί κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το κείμενο υπογραμμίζει ότι οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες συνιστούν την πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, με έναν ιδιαίτερα ταχύ ρυθμό ανάπτυξης στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 36 εκατομμύρια από 57 εκατομμύρια θανάτους που καταγράφονται στον κόσμο ετησίως, οφείλονται στις ΜΜΑ, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι χρόνιες αναπνευστικές νόσοι και ο διαβήτης. Μεταξύ των θανάτων αυτών, εννέα εκατομμύρια επέρχονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών και σχεδόν το 80% των θανάτων καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 193 κρατών μελών του ΟΗΕ συναντώνται στη Νέα Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, από τις 20 Σεπτεμβρίου για την ετήσια Γενική Συνέλευση. Εκείνη την ημέρα αναμένεται να υιοθετήσουν το κείμενο αυτό.

Τα κράτη μέλη "αναγνωρίζουν ότι οι πιο συχνές από τις ΜΜΑ έχουν σχέση με παράγοντες επικινδυνότητας, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ σε επικίνδυνες ποσότητες, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Ανάμεσα στους κινδύνους που συμβάλλουν στο αυξανόμενο ποσοστό κρουσμάτων των ΜΜΑ, το κείμενο του ΟΗΕ επικαλείται τη φτώχεια, την ανισομερή κατανομή του πλούτου, την έλλειψη παιδείας, την ταχεία αστικοποίηση και τη γήρανση του πληθυσμού.

Στο κείμενο συνιστάται η λήψη πρωτοβουλιών για την προώθηση της υγιούς διατροφής με λιγότερο αλάτι, λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα κεκορεσμένα λίπη, η αύξηση της σωματικής άσκησης για όλο τον πληθυσμό, με προτεραιότητα στα σχολεία.

Η βελτίωση της κατάστασης προϋποθέτει επίσης έναν τακτικό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία των ΜΜΑ, την ασφαλή και με χαμηλό κόστος πρόσβαση στα φάρμακα.
Πηγή: real.gr