Χημική ουσία που βρίσκεται στον καρχαρία μπορεί πιθανόν να αποτελεί ασφαλές και ισχυρό 'όπλο' εναντίον των ανθρώπινων ιών, δήλωσαν ερευνητές. Μετά την παρατήρηση της ισχύος της φυσικής ανοσίας του καρχαρία σε λοιμώξεις από ιούς, οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν την αιτία.

Ήδη γνώριζαν ότι το ψάρι παράγει ουσία που ονομάζεται σκουαλαμίνη, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση βακτηρίων.

Πειράματα αποκάλυψαν ότι η σκουαλαμίνη είναι επίσης καλός υποψήφιος εναντίον των μικροβίων σκοτώνοντας ευρύ φάσμα ιών, αναφέρει το περιοδικό ‘PNAS’.

Συνθετική σκουαλαμίνη ήδη χορηγείται σε ασθενείς σε κλινικές δοκιμές για να σταματήσει την ανάπτυξη των αγγείων στον καρκίνο, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Μπορεί να καταστεί δυνατό να επωφεληθούν οι ερευνητές από το ανοσοποιητικό σύστημα του καρχαρία και να μετατρέψουν όλα τα συστατικά κατά των ιών, αγωγή που προστατεύει του ανθρώπους από μεγάλο εύρος ιών.

Δεδομένου του προφίλ ασφαλείας και της ευκολίας παρασκευής της ουσίας μπορεί γρήγορα να δοκιμαστεί σαν δυνητικά νέα αγωγή για νόσους που οφείλονται σε ιούς, όπως κίτρινο πυρετό ή ηπατίτιδα, δήλωσαν οι Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Georgetown.Τα πειράματα έδειξαν ότι η σκουαλαμίνη διαταράσσει τις δράσεις της μεμβράνης που χρειάζονται για την αναπαραγωγή του ιού.

Σε καλλιέργειες ιστών, η σκουαλαμίνη φάνηκε να καταστέλλει τη λοίμωξη σε κύτταρα αγγείων από τον κίτρινο πυρετό και κύτταρα ήπατος από ηπατίτιδα B και D.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Michael Zasloff, δήλωσε ότι η σκουαλαμίνη φαίνεται να προστατεύει έναντι ιών που προσβάλλουν το ήπαρ και τους ιστούς αίματος, ενώ άλλες παρόμοιες ουσίες που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στον καρχαρία πιθανόν προστατεύουν έναντι λοιμώξεων από ιούς.

Ενώ υπάρχουν πολλές ουσίες κατά των βακτηρίων, οι γιατροί έχουν λίγα φάρμακα κατά των ιών για να βοηθήσουν τους ασθενείς και μερικά δρουν σε ευρύ φάσμα.

Πηγή: iatronet.gr