Την ελπίδα πως ανοίγει ο δρόμος για πιο αποτελεσματικές και λιγότερο τοξικές θεραπείες κατά του καρκίνου εξέφρασαν Βραζιλιάνοι επιστήμονες, έπειτα από την επιτυχημένη δοκιμή σε καρκινικά κύτταρα μιας ουσίας που προέρχεται από ένα φυτό της Αμαζονίας. Ο συντονιστής του Κέντρου Βιοτεχνολογίας της Αμαζονίας (CBA), Ρούντι Προκόπιο σε δηλώσεις του στο Γαλλικό ρακτορείο τόνισε:
 
"Ανακαλύψαμε έναν ορισμένο τύπο μικροοργανισμών που ζουν μέσα σ' ένα φυτό, τους απομονώσαμε και βγάλαμε απ' αυτούς μια ουσία την οποία δοκιμάσαμε σε καρκινικά κύτταρα και διαπιστώσαμε πως είχε αποτέλεσμα".

Το πείραμα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και οι ερευνητές ευελπιστούν πως θα οδηγήσει σε θεραπείες λιγότερο επιθετικές για τον οργανισμό.

Θα ακολουθήσει ένα ακόμα πειραματικό στάδιο με εφαρμογή σε ζώα πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής των ερευνητών δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τη διαδικασία, κρατώντας μυστικό το όνομα του φυτού.
 
"Έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε νέα φάρμακα κατά του καρκίνου που να είναι πιο αποτελεσματικά και λιγότερο τοξικά", δήλωσε.