Είναι γνωστό ότι η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Νέα έρευνα αναφέρει ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντικά αυξημένος ακόμα και για όσους εμφανίζουν ελαφρά άνοδο της αρτηριακής πίεσης - κατάσταση που ονομάζεται προϋπέρταση. Η προϋπέρταση ορίζεται ως συστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ 120 και 139 ή διαστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ 80 και 89.

Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με προϋπέρταση είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και άλλοι.

Ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα εμφανής στους νέους και τους ανθρώπους μέσης ηλικίας, έδειξε η έρευνα. Μεταξύ ανθρώπων κάτω των 65 ετών όσοι έπασχαν από προϋπέρταση είχαν σχεδόν 80% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Ο ερευνητής, Dr. Bruce Ovbiagele, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγο, δήλωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν αμέσως από μεθόδους περιορισμού της αρτηριακής πίεσης, όπως να περιορίσουν την πρόσληψη αλατιού και το βάρος για να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δεν συνιστά τη λήψη φαρμάκων για την προϋπέρταση, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι ωφέλιμη για την πάθηση.

Η μείωση της υπέρτασης είναι γνωστό πως βοηθά στην πρόληψη άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την αυτήν, που περιλαμβάνουν την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Neurology’, αφορά ανάλυση 12 προηγούμενων ερευνών για το εγκεφαλικό επεισόδιο και την αρτηριακή πίεση που πραγματοποιήθηκε σε 518.520 ενήλικες.

Πηγή: iatronet.gr