Οι άντρες που συστηματικά καταναλώνουν πολλά αυγά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Cancer Prevention Research», είναι ήδη γνωστό πως τα πολλά κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να έχουν την ίδια συνέπεια.

Παρ’ ότι εξάλλου τα στοιχεία είναι ελλιπή, υπάρχουν ενδείξεις πως η κατανάλωση αυγών και πουλερικών με την πέτσα μπορεί να επιταχύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Για να διερευνήσουν καλύτερα το θέμα, ανέλυσαν διατροφικά στοιχεία από 26.607 μεσήλικες άντρες, τους οποίους παρακολουθούσαν από το 1994 έως το 2008. Κανένας από τους άντρες αυτούς δεν έπασχε από καρκίνο του προστάτη κατά την έναρξη της μελέτης.

Με το πέρασμα του χρόνου, 3.127 άντρες ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη, οι 199 από τους οποίους παρουσίασαν μεταστάσεις και έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Αναλύοντας όλα τα στοιχεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άντρες οι οποίοι τρώνε 2,5 ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα γιατρέχουν κατά 81% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους τρώνε κατά μέσον όρο λιγότερο από 0,5 αυγό την εβδομάδα.

Η μελέτη τους παρείχε επίσης ενδείξεις πως η κατανάλωση πουλερικών και επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος έπειτα από τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξή του.




Πηγή: tanea.gr