Τα περιστατικά καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και του λαιμού εμφανίζονται αυξημένα, διεθνώς, τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται κυρίως στη λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Ο ιός HPV, σεξουαλικά μεταδιδόμενος, μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο των γεννητικών οργάνων. Οι αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά έχουν ευνοήσει την εξάπλωση του συγκεκριμένου ιού και, κατά συνέπεια, των περιπτώσεων καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Μάουρα Γκίλισον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology, ανέλυσαν, σε βάθος 20ετίας, καρκινικούς ιστούς από δείγματα που πήραν από 271 ασθενείς με καρκίνο της στοματικής κοιλότητας (στο πίσω μέρος της γλώσσας, στις αμυγδαλές, στο πάνω μέρος της στοματικής κοιλότητας), καθώς επίσης στο φάρυγγα και το λάρυγγα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, με το πέρασμα των χρόνων, η παρουσία του ιού HPV στα δείγματα του καρκινικού ιστού ήταν όλο και πιο συχνή. Με βάση αυτά τα πορίσματα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι καρκίνοι της στοματικής κοιλότητας που οφείλονται στον ιό, πλήττουν πλέον περίπου 26 άτομα ανά ένα εκατομμύριο του πληθυσμού, έναντι μόνο οκτώ το 1988.

Η καθηγήτρια Τίνα Νταλιάνη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης συμφωνεί ότι η αύξηση στους καρκίνους της στοματικής κοιλότητας «οφείλεται σε μια επιδημία του ιού HPV». Όπως εξηγεί, η αύξηση στη σεξουαλική δραστηριότητα σε πιο νεαρή ηλικία, καθώς και η εναλλαγή περισσότερων σεξουαλικών συντρόφων, παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού και των σχετικών καρκίνων.

Η Δρ Νταλιάνη, σε προηγούμενη έρευνά της, είχε διαπιστώσει ότι οι καρκίνοι που οφείλονται στον συγκεκριμένο ιό, γίνονται σταδιακά η κυριότερη μορφή των καρκίνων του στόματος, ενώ παλαιότερα ο καπνός του τσιγάρου θεωρείτο η κυριότερη αιτία.

Στη δεκαετία του ‘80 οι καρκίνοι της στοματικής κοιλότητας που αποδίδονταν στον ιό HPV, αποτελούσαν μόνο το 16% του συνόλου, ενώ σήμερα πια είναι πάνω από το 70%.

Όπως τονίζει η Δρ Γκίλισον, «ησχέση ανάμεσα στον ιό HPV και στους καρκίνους της στοματικής κοιλότητας και του λαιμού αλλάζει τελείως πλέον τις αντιλήψεις μας αναφορικά με το ποιος κινδυνεύει, ποια πρέπει να είναι η θεραπεία, ποια είναι η πρόγνωση της ασθένειας και πώς θα γίνει η πρόληψη».

Το αισιόδοξο νέο είναι ότι όσοι πάσχουν από καρκίνο που σχετίζεται με τον ιό HPV, έχουν τελικά καλύτερη πρόγνωση για την εξέλιξη της νόσου, καθώς ο καρκίνος ανταποκρίνεται καλύτερα στην θεραπεία. Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να αξιοποιηθεί σε αυτού του είδους τους καρκίνους ένα εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιείται κατά του καρκίνου των γεννητικών οργάνων, ο οποίος επίσης οφείλεται στον συγκεκριμένο ιό.

Προς το παρόν πάντως, κανένα εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για την καταπολέμηση του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.
Πηγή: in.gr