Περίπου 360.000 άτομα που ήταν κάτω των 18 ετών όταν συνέβη το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα τον Μάρτιο άρχισαν να υποβάλλονται σε εξετάσεις για τη λειτουργία του θυρεοειδή.

Επικαλούμενοι στοιχεία για αύξηση της συχνότητας καρκίνου του θυρεοειδή μετά την πυρηνική τραγωδία του Τσερνόμπιλ το 1986, Ιάπωνες γονείς δηλώνουν ανήσυχοι, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έξω από τη «ζώνη αποκλεισμού» γύρω από τη Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μια «ανεπίσημη» έρευνα στην περιοχή έδειξε ότι 10 από τα 130 παιδιά που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρουσίαζαν ορμονικές και άλλες διαταραχές του θυρεοειδή.

Οι ερευνητές επισήμαναν πάντως ότι δεν ήταν δυνατό να τεκμηριώσουν αιτιολογική σχέση.

Ο θυρεοειδής, ένας μεγάλος αδένας που βρίσκεται στο λαιμό, χρησιμοποιεί το ιώδιο στην παραγωγή των ορμονών T3 και T4 που ρυθμίζουν το μεταβολισμό σε όλο το σώμα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο ραδιενεργό ιώδιο-131, ένα από τα βασικότερα ισότοπα που απελευθερώθηκαν από τον σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Όπως και τα μη ραδιενεργά ισότοπα του ιωδίου, το ιώδιο-131 συσσωρεύεται στον θυρεοειδή, όπου μπορεί να προκαλέσει γενετικές και κυτταρικές βλάβες λόγω της εκπομπής σωματιδίων βήτα (ηλεκτρόνια ή ποζιτρόνια).

Αν και η εξαγωγή σαφών επιδημιολογικών συμπερασμάτων είναι δύσκολη, ερευνητές εκτιμούν ότι το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ προκάλεσε τα επόμενα χρόνια 6.000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδή.

Τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στα παιδιά της Φουκουσίμα θα χρησιμοποιηθούν για τη περίθαλψή τους, εφόσον αυτό χρειαστεί, δεν πρόκειται όμως να δημοσιοποιηθούν.

Οι εργασίες για την απομάκρυνση των ραδιενεργών υλικών από το πυρηνικό εργοστάσιο αναμένεται να διαρκέσουν χρόνια ή και δεκαετίες.

Πηγή: in.gr