Ένα είδος βακτηρίου που είναι γνωστό ότι προκαλεί οδοντική διάβρωση και δερματικά έλη μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου, εικάζουν ερευνητές. Δυο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες ανακάλυψαν το βακτήριο Fusobacterium σε όγκους εντέρου. Δεν είναι ακόμα σαφές αν το παθογόνο μπορεί να προκαλεί καρκινικές αλλαγές ή αν πρόκειται για τυχαίο εύρημα, σημειώνουν στο περιοδικό ‘Genome Research’. Αν είναι υπεύθυνο, ενδεχομένως τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν και να εμποδίσουν τον καρκίνο.

Αν και η ακριβής αιτία του καρκίνου του εντέρου είναι άγνωστη, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως ισχυρό οικογενειακό ιστορικό της νόσου και μεγαλύτερη ηλικία. Ενδεχομένως η λοίμωξη με το Fusobacterium μπορεί να προστεθεί στον κατάλογο, σύμφωνα με τους ερευνητές, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί.

Η λοίμωξη έχει ήδη συνδεθεί με εντερική πάθηση που ονομάζεται ελκώδης κολίτιδα, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο εντέρου. Άλλοι καρκίνοι είναι γνωστό ότι συνδέονται με ορισμένα βακτήρια και ιούς, για παράδειγμα ο ιός HPV και ο καρκίνος του τραχήλου.

Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής τον Dr Robert Holt, από το Simon Fraser University στον Καναδά, εντόπισε ίχνη του Fusobacterium στο RNA που υπήρχε σε όγκους του εντέρου.

Η άλλη ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr Matthew Meyerson, από το Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη, ανακάλυψε μικροβιακές σειρές του DNA ενδεικτικές του Fusobacterium. Οι ομάδες εστίασαν σε περισσότερα από 100 δείγματα υγιούς και καρκινικού εντερικού ιστού.

Η Sarah Williams, από το Cancer Research στη Βρετανία, δήλωσε ότι η έρευνα έδωσε ένα στοιχείο σχετικά με το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται ο καρκίνος των εντέρων και πρόσθεσε ότι είναι νωρίς ακόμα και περιμένει αποτελέσματα νέων ερευνών. Στο μεταξύ, συνέχισε, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου με το να μην καπνίζουν, να περιορίσουν το αλκοόλ, να έχουν υγιές βάρος, να είναι δραστήριοι, να μειώσουν την ποσότητα κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος στη διατροφή τους και να καταναλώνουν άφθονες ίνες.


ΠΗΓΗ: iatronet.gr