Το κάπνισμα είναι μια καταστρεπτική συνήθεια που μπορεί να βλάψει, τόσο την υγεία σας, όσο και την εμφάνιση σας. Όσο δύσκολο και αν είναι, αξίζει να προσπαθήσετε να το κόψετε μία και καλή. Γιατί να κόψετε το κάπνισμα;

1. Μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα
Ο καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσωπεύει περίπου το 26% των θανάτων από καρκίνο μεταξύ των γυναικών. Αν σκεφτείτε πως πριν από 50 χρόνια, ο καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσώπευε μόνο το 3% κατανοείς την σημασία της πρόληψης. Αν και το κάπνισμα δεν είναι η μόνη αιτία καρκίνου του πνεύμονα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας. Μάλιστα, σύμφωνα με την αμερικανική ένωση πνευμονολόγων, το κάπνισμα είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου των πνευμόνων, σε ποσοστό 87%.

2. Για την διατήρηση της όρασής σας
Το τσιγάρο αυξάνει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την όραση. Σύμφωνα με έρευνες από γιατρούς του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υπάρχει 3 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος, οι καπνιστές να προσβληθούν από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που οδηγεί σε μείωση της όρασης, καταστροφή της κεντρικής όρασης ή ακόμη και τύφλωση.

3. Για την υγεία της καρδιάς σας
Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ακόμα και η μείωση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζετε την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς σας. Σύμφωνα με μελέτες, η μείωση του καπνίσματος μειώνει την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη επιτρέποντας την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Μειώνοντας την ποσότητα καπνού θα παρατηρήσετε επίσης βελτίωση στην αναπνοή.

4. Βελτιώνετε τη στοματική σας υγιεινή
Μελέτη δείχνει πως οι καπνιστές ηλικίας 20 – 38 ετών έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν τα δόντια τους απ’ ότι οι μη καπνιστές. Εκτός αυτού, η νικοτίνη αφήνει λεκέδες στα δόντια, δίνοντας τους την απόχρωση του μπεζ-κίτρινου.

5. Βελτιώνετε τη γονιμότητά σαςΣύμφωνα με τους ειδικούς το κάπνισμα μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες μιας επιθυμητής εγκυμοσύνης. Συνεπώς η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχίας, σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης.

6. Για να έχετε δέρμα απαλό και νεανικό
Μελέτες δείχνουν ότι το δέρμα των καπνιστών γερνάει δύο φορές πιο γρήγορα απ’ ότι των μη καπνιστών. Το κάπνισμα αφυδατώνει το δέρμα σας και δεν επιτρέπει τη σωστή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.ΠΗΓΗ: iatronet.gr