Τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών αναλγητικών μέσα σε δέκα χρόνια, οι οποίοι οφείλονται σε συνταγογραφημένα οπιοειδή αναλγητικά και ξεπέρασαν, αυτούς που προκλήθηκαν από υπερβολική δόση κοκαΐνης και ηρωίνης, σύμφωνα με επίσημη έκθεση. Σχεδόν 15.000 άνθρωποι πέθαναν το 2008 από υπερβολική κατανάλωση αυτών των φαρμάκων σε σχέση με τους 4.000 που είχαν χάσει τη ζωή τους το 1999, ανέφεραν τα αμερικανικά κέντρα για τον έλεγχο και την πρόληψη των ασθενειών (CDC), τα οποία πραγματοποίησαν την έρευνα.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην κατάχρηση των οπιοειδών αναλγητικών, η οποία ανάγει το πρόβλημα σε "μία πραγματική επιδημία", δήλωσε ο Τόμας Φρίντεν, διευθυντής των CDC. Μεγάλο μέρος του προβλήματος αποτελεί η χρήση αυτών των φαρμάκων για μη ιατρικούς σκοπούς.

Το 2010 περίπου 12 εκατομμύρια Αμερικανοί από δώδεκα ετών και άνω έλαβαν αυτά τα αναλγητικά με συνταγή ιατρού για μη ιατρικούς λόγους, σύμφωνα με τα CDC. Η ποσότητα που συνταγογραφήθηκε το 2010 είναι τέτοια που σημαίνει ότι κάθε ενήλικας Αμερικανός μπορεί να λάμβανε οπιοειδή αναλγητικά για ένα μήνα χωρίς διακοπή. Οι άνδρες που έχασαν την ζωή τους από υπερβολική δόση αναλγητικών ήταν πολλοί περισσότεροι από τις γυναίκες.

πηγή: protothema.gr