Η άσκηση είναι ευεργετική για το σώμα και την υγεία σας, ωστόσο, όταν δεν γίνεται σωστά, μπορεί να μας προκαλέσει τραυματισμούς. Ειδικά, αν είστε αρχάριοι, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, γι' αυτό καλό είναι να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γυμναστή σας.  Τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής:

Βαθιά καθίσματα: Πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, αλλά και με βάρη. Μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στα γόνατα. Καλό θα είναι να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται με ημικαθίσματα.

Διπλώσεις με κλειστά και τεντωμένα πόδια: Συνήθως, γίνονται κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας, μερικές φορές στην προσπάθεια να σηκώσουμε από κάτω έναν αλτήρα ή μπάρα. Είναι πολύ επικίνδυνες για τη μέση. Κατά την άρση βάρους, τα πόδια θα πρέπει να λυγίζουν και αυτή να γίνεται αργά.

Κοιλιακοί: Άσκηση, η οποία αν δεν γίνει σωστά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον αυχένα και τη μέση. Πολλές φορές ο ασκούμενος έχει δεμένα τα χέρια στον αυχένα, τον οποίο και πιέζει στην προσπάθειά του να «ανέβει». Η άρση του κορμού θα πρέπει να γίνεται μόνο με τη βοήθεια των κοιλιακών. Ο αυχένας δεν πρέπει να πιέζεται και τα χέρια είναι προτιμότερο να είναι δεμένα στο στήθος. Θα πρέπει, επίσης, τα πόδια να είναι στερεωμένα σε μια καρέκλα και να γίνονται μικρές άρσεις του κορμού (ροκανίσματα), οι οποίες είναι πολυτιμότερες από τις μεγάλες άρσεις ή ο κορμός μέχρι και τη μέση να είναι σταθερός και να γίνονται διπλώσεις στα πόδια. Με τον πρώτο τρόπο, ασκούνται οι άνω κοιλιακοί, ενώ με τον δεύτερο, περισσότερο οι κάτω.

Κάμψεις: Το πιο συχνό λάθος εδώ είναι η στάση του σώματος. Τα χέρια κοιτούν προς τα μέσα και το κάτω μέρος του σώματος είναι ψηλότερα από το πάνω. Θα πρέπει τα δάκτυλα να κοιτούν μπροστά, το άνοιγμα των χεριών να είναι όσο περίπου το άνοιγμα των ώμων και το σώμα σε ευθεία.

Άρση βάρους από όρθια ή καθιστή θέση: Είναι αρκετές οι φορές, που ο ασκούμενος κάνει ασκήσεις για τους ώμους σηκώνοντας τα βάρη, πάνω από το επίπεδο του στήθους, χωρίς να στηρίζεται κάπου. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να τραυματιστεί στη σπονδυλική στήλη και τη μέση, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν καταφέρνει να ελέγξει καλά τα βάρη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασκούμενος, καλό θα είναι, να στηρίζει την πλάτη ακόμη και στον τοίχο και να αφήσει τα βάρη αμέσως να πέσουν μπροστά.
 
 

ΠΗΓΗ: nutrimed.gr