Νεότερες εξελίξεις στον τομέα της καρδιολογίας παρουσιάστηκαν σε διήμερη επιστημονική εκδήλωση «Ειδικά καρδιολογικά θέματα στην κλινική πράξη», που διοργάνωσε στο Κιλκίς το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας. Στο συνέδριο, στο οποίο έλαβαν μέρος διακεκριμένοι Έλληνες καρδιολόγοι και καρδιοχειρουργοί, παρουσιάστηκε η εμφύτευση συσκευής στο ωτίο του αριστερού κόλπου προκειμένου οι ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν αντιπηκτική αγωγή να μην κινδυνεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης, παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις όσον αφορά τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, που ήδη κυκλοφορούν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν και στα οφέλη και τους κινδύνους τους, για τους οποίους θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι οι γιατροί.

Στο επίκεντρο της επιστημονικής εκδήλωσης βρέθηκαν ακόμη τα νέα δεδομένα στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής και της καρδιακής ανεπάρκειας και τονίστηκε η σημασία που έχουν οι επεμβατικές τεχνικές στη θεραπεία των ασθενών με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, όταν πλέον τα φάρμακα δεν αποδίδουν.

Η εκδήλωση έκλεισε με διάλεξη του καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, Δημήτριου Κρεμαστινού για τις σύγχρονες απόψεις πάνω στη γονιδιακή θεραπεία των καρδιοπαθειών, τον τρόπο, με τον οποίο στο άμεσο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν τα γονίδια προκειμένου να προλαμβάνονται κάποιες καρδιοπάθειες ή να χορηγούνται με νέες μεθόδους φάρμακα για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων.

Διευθυντές προγράμματος της επιστημονικής εκδήλωσης ήταν ο κ. Κρεμαστινός και ο αναπληρωτής καθηγητής Θεραπευτικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σάββας Τουμανίδης.