«Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί». Αυτό το μήνυμα θέλουν να περάσουν στην ελληνική κοινωνία οι οργανώσεις που ασχολούνται με τα άτομα που έχουν αρρωστήσει από κάποια μορφή καρκίνου, επισημαίνοντας ότι «καθένας κάποια στιγμή της ζωής του μπορεί να βρεθεί στη θέση ενός καρκινοπαθή». Κατά τη διάρκεια της 8ης επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Καρκίνος; μπορεί να νικηθεί», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, παρουσιάστηκαν από ειδικούς επιστήμονες τα ιατρικά επιτεύγματα που έχουν σημειωθεί στη μάχη κατά του καρκίνου, ενώ οι σύλλογοι που ασχολούνται με τα θέματα των καρκινοπαθών αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο αυτοί, όσο και τα μέλη τους.

Όπως επισημάνθηκε όλοι οι σύλλογοι προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, επισημαίνοντας ότι υγεία βρίσκεται στα χέρια τους, μέσα από τη διατροφή και την αγάπη για το σώμα τους. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη να μάθουν οι άνθρωποι να διαχειρίζονται το στρες τους, ειδικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Κάτι τέτοιο τόνισε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η δημοσιογράφος σε θέματα υγείας και συντονίστρια των πρωινών εργασιών της ημερίδας, Εύα Ντελιδάκη, μπορεί να γίνει και μέσα από την εθελοντισμό, καθώς, όπως είπε, οι εθελοντές είναι άνθρωποι με λιγότερο άγχος και λιγότερα ψυχοσωματικά προβλήματα.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων πρότειναν τη δημιουργία κοινής τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης των καρκινοπαθών, να αναπτυχθεί το αίσθημα της αλληλεγγύης με την ανταλλαγή των υλικών και των ειδών που πλέον δεν χρησιμοποιούν καθώς και να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στην καταβολή του τέλους ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Μεταξύ των προβλημάτων, επισήμαναν την ανάγκη καλύτερης μεταξύ τους επικοινωνίας και συνεργασίας, αλλά και τα θέματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν πολλοί σύλλογοι, σωματεία ή μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ασχολούνται με τα θέματα των καρκινοπαθών.

Την ημερίδα διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών "ΚΕΦΙ" Αθηνών. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ