Δεν αρκεί μόνο να βρίσκετε πρόσκαιρους τρόπους για να αντιμετωπίζετε τα ενοχλητικά σπυράκια από το πρόσωπό σας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που οφείλετε να κάνετε, προκειμένου να απαλλαχθείτε οριστικά, είναι να ανακαλύψετε την αιτία που τα προκαλεί. Η ακμή δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά μόνο την εφηβική ηλικία, αφού όλο και περισσότερες ενήλικες γυναίκες παρουσιάζουν τα σημάδια της. Παρακάτω θα βρείτε τους συνήθεις «υπόπτους» της ενήλικης ακμής, αλλά και μερικούς απλούς τρόπους για να βελτιώσεις την κατάσταση. 

Οι ορμονικές διαταραχές: Το δέρμα είναι ένας ιστός, ένα όργανο-στόχος που δέχεται την επίδραση πολλών ορμονών, ενώ παράλληλα μπορεί να συνθέτει και να μεταβολίζει ορμόνες. Κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, οι ορμόνες φουντώνουν και υποχωρούν πολλές φορές.

Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξομειώνονται, τα ανδρογόνα, οι ορμόνες που διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη παραγωγή λιπαρότητας που οδηγεί στη δημιουργία σμήγματος. Αυτό με τη σειρά του φράζει τους πόρους, προσελκύοντας τα βακτηρίδια και αναπτύσσοντας φλεγμονή. Έτσι δημιουργείται η ακμή.

Η διατροφή: Οι λιπαρές τροφές επιβαρύνουν την κατάσταση του δέρματος με ακμή. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες τροφές που συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης. 

Ποιες; Οι απλοί υδατάνθρακες και η ζάχαρη: οποιαδήποτε τροφή προκαλεί αυξομειώσεις στα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας (όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα γλυκά) μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο δέρμα και έτσι στη συνέχεια να εμφανιστούν σπυράκια.

Τα γαλακτοκομικά: Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ των γαλακτοκομικών και της εμφάνισης ακμής. Αυτό, ίσως, να ισχύει εξαιτίας των ορμονών που περιέχονται στις συγκεκριμένες τροφές. 

Τι θα σας βοηθήσει; Εμπιστεύσου τα οργανικά προϊόντα. Τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά μπορεί να προέρχονται από ζώα τα οποία τρέφονται με τροφές ενισχυμένες με ορμόνες, κι έτσι συχνά είναι πιο ενισχυμένα με ορμόνες από ό,τι τα οργανικά.

Η σοκολάτα: Έρευνα που διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2011 από την Ακαδημία Δερματολόγων έδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με τη δημιουργία ακμής. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που κατανάλωσαν μεγαλύτερες ποσότητες σοκολάτας ήταν πιο επιρρεπείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα έγινε μόνο σε άνδρες, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από την επιρροή που προκαλούν οι ορμόνες.

Το στρες: Αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών. Οι ειδικοί εξηγούν πως, όταν αγχωνόμαστε παράγεται μία ορμόνη, η κορτιζόλη, η οποία υπαγορεύει στον οργανισμό να παράγει λιπαρότητα από τους σμηγματογόνους αδένες. ΠΗΓΗ: iatronet.gr