Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο Πάρκινσον, προτού εμφανιστούν τα σωματικά συμπτώματα, ισχυρίζονται επιστήμονες.  Μία πρωτοποριακή μελέτη ανακάλυψε μια ουσία, η οποία εμφανίζεται στο αίμα, όσων πάσχουν από τη νόσο.  
 


Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και διάσημων προσωπικοτήτων , όπως ο Michael J Fox, χάνονται άδικα από τη νόσο του Πάρκινσον. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος πραγματοποιεί τις κινήσεις του σώματος, όπως το περπάτημα, η ομιλία και το γράψιμο. 
 

Και τώρα, μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του  Lancaster ισχυρίζεται πως τα χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης α- συνουκλεΐνης στο αίμα μπορεί να θεωρηθεί «δείκτης» της ασθένειας. 

 

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Allsop δήλωσε: «Μία εξέταση αίματος για την ασθένεια του Πάρκινσον σημαίνει πως μπορούμε να ανακαλύψουμε εάν κάποιος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ασθενήσει, προτού αρχίσουν τα συμπτώματα». 

 

«Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξέλιξη των φαρμάκων, τα οποία προστατεύουν τον εγκέφαλο και θα βελτίωναν την ποιότητα της ζωής και τη μακροπρόθεσμη υγεία των μεγαλύτερων ατόμων». 

 

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα FASEB, συμπεριλάμβανε πάσχοντες και υγιείς ανθρώπους της ίδιας ηλικίας. 

 

Όσοι έπασχαν από τη νόσο Πάρκινσον είχαν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης α- συνουκλεΐνης, σε αντίθεση με τους μη πάσχοντες. 

 

Ο Dr Gerald Weissmann, είπε: «Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη νόσο Πάρκινσον, νομίζουν ότι πρόκειται μόνο για εξωτερικά συμπτώματα, όπως ακούσιες κινήσεις. Αλλά, πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν νευρολογικά προβλήματα, που είναι πιο δύσκολα να εντοπιστούν». 

 

« Η εξέταση αίματος δεν βοηθά τους γιατρούς μόνο στο να ανακαλύψουν άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων, αλλά ακόμη τους επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση». 

 

Η νόσος Πάρκινσον έχει προσβάλει περίπου 120.000 άτομα στη Μ. Βρετανία και έχει πάρει το όνομά της από τον Dr James Parkinson, ο οποίος πρώτος την ταυτοποίησε το 1817. 

 

Η νόσος προσβάλει άνδρες και γυναίκες, αν και οι άνδρες στατιστικά είναι ελαφρώς πιο ευάλωτοι στο να την αναπτύξουν απ' ότι οι γυναίκες, με τα συμπτώματα συνήθως να εμφανίζονται σε ηλικίες άνω των 50 ετών. 

Πηγή: dailymail.co.uk