Θεαματικά αποτελέσματα δίνει μια θεραπεία για τον καρκίνο σε ένα δεκάχρονο αγόρι από τη Μεγάλη Βρετανία. Ο μικρός Connah Broom διεγνώσθη πριν από 4 χρόνια με νευροβλάστωμα, έναν παιδικό συμπαγή εξωκρανιακό καρκίνο. Ενώ ο μικρός Connah είχε ήδη δοκιμάσει χημειοθεραπεία χωρις αποτέλεσμα η οικογένεια του αποφάσισε να ταξιδέψει στο Μεξικό σε μια ιδιωτική κλινική η οποία εφαρμόζει την Φωτοδυναμική Θεραπεία. Ενώ ο ασθενής εμφάνιζε μεταστάσεις του καρκίνου σε διάφορα σημεία του σώματος του μετά από πολλές συνεδρίες οι 9 εξ αυτών εξαφανίστηκαν χωρίς να έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν.Οι γιατροί αδυνατούν να εξηγήσουν την επίδοση της συγκεκριμένης θεραπείας στο συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Η φωτοδυναμική θεραπεία αξιοποιεί ένα φωτοευαίσθητο φάρμακο το οποίο δρα κάτω από την επίδραση φωτός/laser αφού πρώτα απορροφηθούν από τα καρκινικά κύτταρα.Για την ακρίβεια το συγκεκριμένο φάρμακο απορρoφάται από όλα τα κύτταρα του ανθρώπου ωστόσο στα καρκινικά μένει πολύ περισσότερο χρόνο περίπου 24-72 ώρες.

Αφού λοιπόν το φάρμακο φύγει από τα υγιή κύτταρα οι γιατροί εφαρμόζουν φως συγκεκριμένου μήκους κύματος οδηγώντας τα καρκινικά κύτταρα μέσω δραστικών μορφών οξυγόνου στην καταστροφή. Η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων έρχεται επίσης και από την αναστολή της αγγειογένεση των καρκινικών όγκων αλλά και γιατί ενεργοποιείται πιο αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτή είναι η λογική της συγκεκριμένης θεραπείας, δεν σημαίνει όμως ότι πάντα και σε κάθε μορφή καρκίνου πετυχαίνει. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει το πράσινο φως εφαρμογής από τον FDA, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων μόνο για τον καρκίνο του οισοφάγου αλλά και για το μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.Ωστόσο σε άλλα μέρη του κόσμου η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος εφαρμόζεται και για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος καθ'ώς επίσης και για άλλες μορφές.

Το θετικό γεγονός ότι ο μικρός Connah Broom είχε αυτή την ανταπόκριση πιθανον να κρύβει και κάποια γενετική εξεγήση. Για αυτό ισχυρίζονται κάποιοι ειδικοί δεν θα πεισθούν για τα οφέλη της συγκεκριμένης θεραπείας αν δεν δουν την επιβεβαιώση τους και σε άλλους ασθενείς.