Ο ιαπωνικός όμιλος Meiji ανακοίνωσε την ανάκληση βρεφικού γάλακτος σε σκόνη μετά από τον εντοπισμό ραδιενεργού καισίου στο προϊόν. Το εργοστάσιο της Meiji βρίσκεται σε απόσταση περίπου 320 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου τον περασμένο Μάρτιο σημειώθηκε το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα μετά από το Τσερνόμπιλ.
Οι μετοχές του ομίλου κατέγραψαν πτώση έως και 13% στο χρηματιστήριο του Τόκιο μετά από την ανακοίνωση ότι θα ανακληθούν περίπου 400.000 τεμάχια του βρεφικού γάλακτος, το οποίο πωλείται μόνο στην Ιαπωνία. Μετά από διαμαρτυρία καταναλωτή, διενεργήθηκαν εργαστηριακές αναλύσεις, στις οποίες ανιχνεύτηκαν 30,8 μπεκερέλ ραδιενεργού καισίου ανά κιλό σκόνης, ποσότητα που πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπερβαίνει τα όρια που έχει θέσει η ιαπωνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Βρετανό ειδικό σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, καθηγητή Σλιμ Ντίνσντεϊλ, παρότι τα βρέφη είναι πιο ευάλωτα στους πιθανούς κινδύνους από την έκθεση σε ραδιενεργούς ουσίες, η απειλή είναι σαφώς μικρότερη αν η μόλυνση αφορά μικρές ποσότητες γάλακτος. «Αν πρόκειται για μόνο μια φορά και για "ασφαλή" δόση, τότε ενδέχεται τα επίπεδα να είναι αντίστοιχα με αυτά που υπάρχουν στο περιβάλλον», λέει ο Ντίνσντεϊλ. «Θα απέφευγα πάντως το καίσιο αν γνώριζα για την ύπαρξή του, είτε μιλάμε για ασφαλή δόση είτε όχι».

«Η δόση είναι πολύ μικρή», συμφωνεί ο καθηγητής επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ Ρίτσαρντ Γουέικφορντ, προσθέτοντας ότι η ανάκληση δεν ήταν καν απαραίτητη. «Μπορεί όμως να κατανοήσει κανείς την πίεση που θα δεχόταν η εταιρία υπό αυτές τις συνθήκες».

Διαρροή ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό

Η διαχειρίστρια εταιρία του πληγέντος πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα εξάλλου, ανακοίνωσε ότι περίπου 150 λίτρα ραδιενεργών λυμάτων διέρρευσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μόλις μία ημέρα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η διαρροή 45 τόνων λυμάτων σε βαλτώδη περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

«Ειλικρινά απολογούμαστε και πάλι για την ανησυχία και τα προβλήματα που έχουμε προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της TEPCO. Σύμφωνα με τον όμιλο, η ποσότητα που διέρρευσε στη θάλασσα περιέχει περίπου 26 δισεκατομμύρια μπεκερέλ ραδιενεργών ουσιών, μεταξύ των οποίων στρόντιο - 90 που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου των οστών.