Σε επέμβαση ρομποτικής χειρουργικής υποβλήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας – και επιτυχώς- σε γυναίκα που διένυε τον 7ο μήνα της κύησης. Η πρωτοποριακή για τα διεθνή δεδομένα επέμβαση έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.  Ειδικότερα, και σύμφωνα με ανακοίνωση της ιδιωτικής κλινικής, η ασθενής, έγκυος 7 μηνών, υποβλήθηκε σε αφαίρεση χολής.

Ο Δρ Μ. Κωνσταντινίδης και οι συνεργάτες του (χειρουργοί Σ. Κ. Χειρίδης, Π. Σ. Χρυσοχέρης, Μ. Κ. Γεωργίου, ο γυναικολόγος Δρ Π. Κ. Χειρίδης και οι αναισθησιολόγοι Χ. Χαριτόπουλος και Π. Φερέτος) πραγματοποίησαν «επέμβαση ρομποτικής χολοκυστεκτομής μικροτομής 1,5 εκατ. σε γυναίκα που βρισκόταν στον 7ο μήνα κύησης και παρουσίασε σοβαρή κρίση οξείας χολοκυστίτιδας (λόγω λίθων εντός αυτής) και αποφρακτικού ικτέρου».

Η ασθενής υπεβλήθη αρχικά σε αφαίρεση λίθων (πέτρας) από τη χολή. Την επόμενη μέρα έγινε ρομποτική επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη ασφάλεια και εντελώς αναίμακτα. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με το VESPA, ένα σύγχρονο ρομποτικό σύστημα, «διάδοχος» των περίφημων χειρουργικών ρομπότ da Vinci SI, High Definition. 

Η νέα αυτή τεχνολογία, που επιτρέπει στον χειρουργό να εισάγει όλα τα απαραίτητα για την επέμβαση εργαλεία στην κοιλιά χωρίς άλλες τομές εκτός από  μία του 1,5 εκατοστού,  θεωρείται  το μέλλον της χειρουργικής. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο από τρεις χειρουργικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, μια εκ των οποίων είναι αυτή του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη εμπειρία, σε αριθμό και είδος επεμβάσεων, διεθνώς. 

Πηγή: protothema.gr