Μερικοί άνθρωποι έχουν τα γονιδιακά περιθώρια να καταναλώνουν περισσότερες λιπαρές λιχουδιές από άλλους, αφου μπορούν να τις μεταβολίσουν πιο εύκολα. Αυτό γίνεται χάρη στο «γονίδιο της κρέμας», το οποίο εντόπισαν σε έρευνα που πραγματοποίησαν ολλανδοί επιστήμονες.  «Φαίνεται ότι είναι πολύ τυχεροί όσοι το έχουν», δηλώνει σχετικά ο ερευνητής Γιάν Άλμπερτ Κουιβενχόβεν, που μελετά τα καλά λίπη, όπως η χοληστερίνη HDL, αλλά και τα κακά λίπη, όπωε η χοληστερίνη LDL και τα τριγλυκερίδια.

Ο ερευνητής εντόπισε το «γονίδιο της κρέμας», παρακολουθώντας δύο οικογένειες που είχαν ιστορικό υψηλής καλής χοληστερίνης και χαμηλών τριγλυκεριδίων.   

Στη  μία οικογένεια επτά μέλη είχαν μια μετάλλαξη γονιδίου που ονομάζεται GALNT2 και τους επιτρέπει να διασπούν γρήγορα τα κακά λίπη. Στην άλλη οικογένεια μόνο ένα άτομο είχε το «γονίδιο της κρέμας».

Όταν δόθηκε λοιπόν στα μέλη αυτής της οικογένειας να πιουν καθαρή κρέμα γάλακτος, αυτοί με το γονίδιο αποδείχθηκε ότι διέσπασαν πολύ καλύτερα τα κακά λιπαρά.   

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτή η ανακάλυψη ρίχνει φως στις διαδικασίες του σώματος, ωστόσο είναι επιφυλακτικοί στο να πουν ξεκάθαρα ότι είναι οπωσδήποτε καλό το να διαθέτει κανείς αυτή τη γονιδιακή μετάλλαξη και διευκρινίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα. 

Πηγή: Espresso