Αν και οι περισσότεροι από εμάς αγνοούν πως η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου και πως ό,τι τρώμε επιδρά στον ψυχισµό µας, πολυάριθμες έρευνες αναφέρουν ότι συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες, που ανιχνεύονται στα τρόφιμα, επηρεάζουν την ποσότητα 5-6 νευροδιαβιβαστών, που παράγονται από τον εγκέφαλο. Μπορούν κατά συνέπεια να ρυθμίσουν τα επίπεδα της διάθεσης και του στρες. Έτσι, κάποιες τροφές μπορούν να ρίξουν τη διάθεσή μας, ενώ άλλες να την ανεβάσουν.
Η διατροφή επηρεάζει συνήθως τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη. Οι αλλαγές της συγκέντρωσης της σεροτονίνης στον εγκέφαλο σχετίζονται με αλλαγές της συμπεριφοράς, της συναισθηματικής κατάστασης και της ψυχικής διάθεσης. Η ντοπαμίνη συνδέεται με την κινητοποίηση και την εγρήγορση, ενώ η νοραδρεναλίνη έχει σχέση με την διάθεση, την ενέργεια και την απόδοση.

Η επίδραση των τροφών στην ποσότητα αυτών των νευροδιαβιβαστών και στον οργανισμό, γίνεται αισθητή περίπου 1,5 -2 ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Ποιες είναι όμως οι τροφές της… χαράς;  

Σοκολάτα 

Η σοκολάτα περιέχει περισσότερες από 300 χηµικές ουσίες, κάποιες από τις οποίες έχουν δράση παρόµοια µε αυτή των κανναβοειδών. Επιδρούν σε νευροϋποδοχείς του εγκεφάλου που εκκρίνουν την ντοπαµίνη, η οποία φέρνει ευφορία. Επίσης, στη σοκολάτα περιέχεται η ανανδαµίδη, ένα λιπίδιο που µπορεί να διαφοροποιήσει τη διάθεσή µας, αλλά και τρυπτοφάνη, που µεταβολίζεται στη σεροτονίνη. Σύµφωνα µε έρευνα Ολλανδών επιστηµόνων, οι άνδρες που έτρωγαν µικρή ποσότητα σοκολάτας καθηµερινά είχαν χαµηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χαµηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, αλλά και καλύτερη
διάθεση.  

Τσάι 

Ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια αναφέρεται ότι το τσάι δεν βελτιώνει µόνο την πνευµατική κατάσταση, αλλά και τη διάθεση. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δυο φυσικές ουσίες που περιέχει το τσάι: την καφεΐνη και την θειανίνη, η οποία βοηθά την λειτουργία του εγκεφάλου, χωρίς να προκαλεί την νευρικότητα που δηµιουργεί η καφεΐνη.  

Αλκοόλ 

Είναι αποδεδειγµένο επιστηµονικά ότι η µέτρια κατανάλωση αλκοόλ, βοηθά στη χαλάρωση. Μεγάλες ποσότητες όµως, µπορούν να µειώσουν την διάθεση του ατόµου, εντείνοντας το στρες και να προκαλέσουν διαταραγµένο ύπνο. Ανάλογα µε την ποσότητα αλκοόλ που θα καταναλώσετε, µπορεί να περάσετε απότοµα από την αίσθηση χαλάρωσης στην υπερένταση και στη δυσκολία συγκέντρωσης.
 
Τρόφιμα ολικής αλέσεως 

Οι µη επεξεργασµένες τροφές, όπως τα τρόφιµα ολικής αλέσεως, τα φασόλια, οι σπόροι και τα αυγά, έχουν την ιδιότητα να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη χηµεία του εγκεφάλου.
 
Καρύδια 

Τα καρύδια θεωρούνται εδώ και καιρό ως µία «τροφή του εγκεφάλου». Πλέον όµως, γνωρίζουµε πως είναι και µια άριστη πηγή ωµέγα-3 απαραίτητων λιπαρών οξέων, που «φροντίζει» τα κύτταρα του εγκεφάλου και τη διάθεση, γιατί βοηθά τους νευροδιαβιβαστές να λειτουργούν σωστά.  

Ψάρια 

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν µικρότερο κίνδυνο να εµφανίσουν συµπτώµατα κατάθλιψης, όταν καταναλώνουν µεγάλες ποσότητες ψαριών, ιδιαίτερα λιπαρών ψαριών, όπως ο σολοµός, καθώς είναι πλούσια σε ωµέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωµέγα-3 λιπαρά, που περιέχονται στα ψάρια, φαίνεται να επηρεάζουν θετικά τη διάθεση, ενώ έχουν συσχετιστεί µε µειωµένο κίνδυνο κατάθλιψης µετά τον τοκετό. Καλές πηγές ωµέγα-3 λιπαρών είναι η ρέγκα, η πέστροφα, ο σολοµός, οι σαρδέλες και ο τόνος.
 
Φακές 

Αποτελούν άριστη πηγή φυλλικού οξέος, που είναι απαραίτητο για τη διάθεση και την καλή λειτουργία των νεύρων. Mελέτη του Χάρβαρντ έδειξε ότι το 38% των γυναικών που πάσχουν από κατάθλιψη, έχουν έλλειψη φυλλικού οξέος. Αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόµη καταλάβει πλήρως τη σύνδεση, η συγκεκριµένη ουσία φαίνεται να επηρεάζει το µεταβολισµό της σεροτονίνης, της ντοπαµίνης και της νοραδρεναλίνης. Kαλές πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν τα εµπλουτισµένα δηµητριακά πρωινού, τα σκουροπράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το µπρόκολο, το συκώτι και τα φασόλια.  



Πηγή: Life Positive