Οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί για γρίπη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Infectious Diseases.
Ερευνητές από το Oregon Public Health Division, ανέλυσαν στοιχεία από το Emerging Infections Program. Τα στοιχεία προήλθαν από περισσότερους από 3.000 ενήλικες ασθενείς, που νοσηλεύτηκαν για γρίπη μεταξύ του 2007 και 2008. Το ένα τρίτο των ασθενών λάμβαναν ήδη στατίνες ή τους δόθηκαν στο νοσοκομείο. Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες ,όπως ηλικία, φυλή και νόσους καρδιάς και πνευμόνων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς που δεν λάμβαναν στατίνες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από γρίπη σχέση με όσους λάμβαναν στατίνες.  

Η αγωγή κατά της γρίπης περιορίζεται στον εμβολιασμό και τα αντιικά φάρμακα αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι στατίνες μπορεί να αποτελέσουν ακόμα ένα όπλο για την αντιμετώπιση του ιού.  

Οι στατίνες μειώνουν τη φλεγμονή που μπορεί ενδεχομένως να προκληθεί από τον ιό της γρίπης, δήλωσε ο Cam Patterson, του University of North Carolina at Chapel Hill. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη βλάβη ιστού από τον ιό καθιστώντας ευκολότερο για τους ασθενείς να ανακάμψουν από σοβαρή γρίπη.  

Ωστόσο πριν αρχίσει κάποιος να συνιστά στατίνες για την αντιμετώπιση της γρίπης, ειδικοί δήλωσαν ότι χρειάζεται τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή όπου ασθενείς με γρίπη θα αντιμετωπιστούν με στατίνες έναντι εικονικού.Ωστόσο τέτοιες έρευνες αποτελούν καλή βάση για τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για την εξέταση λήψης στατινών σε κάθε ασθενή που νοσηλεύεται με γρίπη.  ΠΗΓΗ: iatronet.gr