Τα εμβόλια μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικά αλλάζοντας τη χρονική στιγμή της ημέρας στην οποία χορηγούνται -πρωί για τους άντρες και απογεύματα για τις γυναίκες είναι το καλύτερο- εκτιμούν οι επιστήμονες.  
Ο συγχρονισμός του εμβολίου με το φυσιολογικό καθημερινό ρυθμό του οργανισμού το καθιστά περισσότερο πιθανό να προσφέρει καλύτερη ανοσία, αναφέρει η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.  

Το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς μεγαλώνουμε υπολειτουργεί, γεγονός που εξηγεί γιατί μόνο το ένα τρίτο των ηλικιωμένων που εμβολιάζονται έχουν πλήρη προστασία από το εμβόλιο για τη γρίπη. Ο επαναπρογραμματισμός των επισκέψεων ίσως βοηθήσει.  
Για να ερευνήσουν τη θεωρία οι ερευνητές χρησιμοποιούν ασθενείς στο Μπέρμιγχαμ. Συνολικά 300 από αυτούς θα προσέλθουν σε πρωινές ή απογευματινές ώρες με βάση το φύλο τους.  

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Anna Phillips, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη επίδραση ήταν ότι οι άντρες είχαν πολύ ισχυρότερη ανταπόκριση αντισωμάτων όταν εμβολιάστηκαν το πρωί, δηλαδή θα ήταν καλύτερα προστατευμένοι έναντι της γρίπης.  

Η αιτία που υποκρύπτεται πιθανόν οφείλεται σε αλληλεπίδραση μεταξύ ορμονών και μεταβιβαστών του ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και των σεξουαλικών ορμονών. Τώρα ερευνούν αρκετούς δυνητικούς υποψήφιους για να κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση.  

Πρόσθεσε ότι αν αυτό δράσει θα είναι εύκολη παρέμβαση για τη βελτίωση της προστασίας έναντι της λοίμωξης σε ηλικιωμένους.  
Η Dr Phillips και η ομάδα της ελπίζουν να έχουν τελική απάντηση μελετώντας τουλάχιστον 300 ηλικιωμένους που θα εμβολιαστούν τον τρέχοντα και τον επόμενο χειμώνα.  
 
ΠΗΓΗ: iatronet.gr