Το Διαδίκτυο και τα γυναικεία περιοδικά είναι γεμάτα διαφημίσεις για χειρουργικές πλαστικές επεμβάσεις στήθους, όμως γιατροί και αρμόδιοι για την ιατρική δεοντολογία έχουν διαφορετικές απόψεις για το πόσο διαρκούν τα εμφυτεύματα στήθους και για τους πιθανούς κινδύνουςΤα εμφυτεύματα στήθους βρίσκονται στο επίκεντρο του πρόσφατου σκανδάλου με την γαλλική εταιρία Poly Implant Prothese (PIP), καθώς για τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα υπάρχους μεγάλες πιθανότητες να υποστούν ρήξη. Ο κίνδυνος αυτός, αν και σχετικά μικρός, υπάρχει σε όλα τα εμφυτεύματα. 

Τα εμφυτεύματα στήθους εμφανίστηκαν στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του '60, όταν δύο πλαστικοί χειρουργοί από το Τέξας συνεργάστηκαν με την εταιρία Dow Corning Corporation, η οποία ειδικευόταν σε προϊόντα σιλικόνης. 

Η πρώτη γυναίκα που υποβλήθηκε σε εγχείριση τοποθέτησης εμφυτευμάτων ήταν το 1962 στις ΗΠΑ, από τότε 5 ως 10 εκατομμύρια γυναίκες έχει υποβληθεί σε ανάλογες επεμβάσεις. 

Αν και τα εμφυτεύματα σιλικόνης θεωρούνται τα πιο "φυσικά", η ασφάλειά τους αμφισβητείται εδώ και χρόνια.

    

Σιλικόνη ή αλατούχο διάλυμα

    

Το 1992, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αποφάσισε να αποσύρει τα εμφυτεύματα σιλικόνης από την αγορά, γιατί δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι ήταν απολύτως ασφαλή.

Το 2006 η απογόρευση έπαψε να ισχύει μετά την έγκριση από την FDA εμφυτευμάτων από τις εταιρίες Allergan και Johnson & Johnson's με την προϋπόθεση ότι οι εταιρίες θα παρακολουθούν δείγμα 40.000 γυναικών επί δέκα χρόνια. 

Στην Βρετανία οι επεμβάσεις αυξητικής στήθους είναι οι πιο συνηθισμένες, σύμφωνα με την Υπηρεσία για τα Φάρμακα και τα Προϊόντα Υγείας. 

Οι επεμβάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα...δημοφιλείς στη Λατινική Αμερική. Στην Βραζιλία πραγματοποιούνται περίπου 200.000 ως 300.000 τέτοιες επεμβάσεις κάθε χρόνο, όπως προκύπτει από στοιχεία του Συλλόγου Πλαστικών Χειρουργών.

Αρκετά είδη εμφυτευμάτων είναι διαθέσιμα, όπως αυτά από ιστό που προέρχεται από ένα άλλο σημείο του σώματος. Τα εμφυτεύματα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. 

Τα πιο συνηθισμένα εμφυτεύματα είναι αυτά της σιλικόνης ή αυτά που περιέχουν αλατούχο διάλυμα και εμφυτεύονται κυρίως με μια τομή κάτω από το μαστό. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως ως και μιάμιση ώρα. 

    

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις

    
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα εμφυτεύματα στήθους χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα. "Τα εμφυτεύματα στήθους δεν διαρκούν μια ζωή. Κάποια στιγμή χρειάζονται αντικατάσταση", τονίζει η Βρετανική Υπηρεσία Ενημέρωσης για τα Εμφυτεύματα στην ηλεκτρονική της διεύθυνση. 

Σύμφωνα με την υπηρεσία, τα σύγχρονα εμφυτεύματα έχουν διάρκεια ζωής 20 ως 25 χρόνια, δέκα χρόνια περισσότερα από το μέσο όρο των τύπων εμφυτευμάτων που δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες του '60 και του '70. 

Σε ορισμένες χώρες που τα εμφυτεύματα είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική ανάμεσα στις νέες γυναίκες--στη Βενεζουέλα κάνουν δώρο την πλαστική επέμβαση στις έφηβες κόρες τους--σημαίνει ότι μια γυναίκα είναι πιθανό να υποβληθεί δύο φορές στην ίδια εγχείριση. 

Η ιδια υπηρεσία καταγράφει τα πιθανά προβλήματα, όπως μόλυνση, αιμορραγία και διαρροή και αλλοιώσεις του ιστού του μαστού και προσωρινή απώλεια της αίσθησης. 

Αμερικανοί ειδικοί προειδοποίησαν φέτος ότι οι περισσότερες γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει εμφυτεύματα είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν επιπλέον χειρουργική επέμβαση μέσα σε δέκα χρόνια για να αντιμετωπίσουν επιπλοκές, όπως η ρήξη και η διαρροή, προβλήματα που εμφάνισαν τα εμφυτεύματα της PIP. 

Η προοπτική αυτή σημαίνει ότι το κόστος εμφυτευμάτων στήθους θα πολλαπλασιαστεί με την πάροδο των χρόνων. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βρετανία, το κόστος τοποθέτησης εμφυτευμάτων στήθους υπολογίζεται από 5.000 ως 8.000 δολάρια.

Ομως η χειρουργική επέμβαση "αποκατάστασης" είναι συχνά πολύ ακριβότερη, πιο περίπλοκη και διαρκεί περισσότερες ώρες, αφού πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα υπάρχοντα σημάδια και στη μετακίνηση ή αφαίρεση των παλαιότερων εμφυτευμάτων.