Άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει μια διατροφή υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά έχουν λιγότερη συρρίκνωση στον εγκέφαλο και καλύτερες νοητικές ικανότητες, ενώ όσοι προτιμούν διατροφή με υψηλά τρανς λιπαρά εμφανίζουν το ανάποδο, αναφέρει νέα έρευνα. Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 και βιταμίνες B, C, D και E φαίνεται να προφυλάσσει από τη συρρίκνωση του εγκεφάλου που σχετίζεται με παθήσεις όπως το Alzheimer και η άνοια, σύμφωνα με έρευνα που από το Oregon Health and Science University στο Πόρτλαντ.

Συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ψαριού, υγιεινών ελαίων και αντιοξειδωτικών βιταμινών είχαν υψηλές επιδόσεις σε νοητικά τεστ.

Αντίθετα, όσοι κατανάλωσαν τροφές υψηλές σε τρανς λιπαρά είχαν ενδείξεις αυξημένης συρρίκνωσης εγκεφάλου και χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης.

104 άνθρωποι με μέση ηλικία τα 87 έτη έλαβαν μέρος στην έρευνα, που μέτρησε τις θρεπτικές ουσίες στο αίμα τους, καθώς και ικανότητες μνήμης και σκέψης. 42 από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μέτρηση του όγκου του εγκεφάλου με μαγνητική τομογραφία. Κανένας δεν αντιμετώπιζε υψηλό κίνδυνο προβλημάτων μνήμης.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι 7% είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B12 και 25% πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Ενώ η ηλικία, η εκπαίδευση και θέματα υγείας όπως η υπέρταση ευθύνονταν για τις διακυμάνσεις στη νοητική απόδοση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών στο αίμα των συμμετεχόντων αποτελούσαν το 17% των διακυμάνσεων των επιδόσεων στη σκέψη και τη μνήμη και το 37% των διακυμάνσεων στον μέγεθος του εγκεφάλου.

Η ερευνήτρια Gene Bowman, δήλωσε ότι χρειάζεται να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αλλά είναι πολύ συναρπαστικό οι άνθρωποι να μπορούν δυνητικά να σταματούν τον εγκέφαλο από τη συρρίκνωση και να τον διατηρούν σε καλή φόρμα προσαρμόζοντας τη διατροφή τους.

Η ερευνήτρια Maret Traber, του Linus Pauling Institute, δήλωσε ότι οι βιταμίνες και οι θρεπτικές ουσίες που αποκτώνται από μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών και ψαριών μπορεί να μετρηθούν στους δείκτες αίματος. Πιστεύει ότι οι συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν τον εγκέφαλο και να τον οδηγούν σε καλύτερη λειτουργία.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Neurology».

Πηγή: iatronet.gr