To πρωινό γεύμα είναι εκείνο που παραλήπεται από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το 40% των Ελλήνων εργαζόμενων δεν καταναλώνει πρωινό ενώ 1 στους 3 έλληνες μαθητές ξεκινούν την ημέρα τους στο σχολείο χωρίς καθόλου λήψη τροφής από το σπίτι. Μετά σπό 6-10 ώρες νηστείας κατά τη διάρκεια του ύπνου τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι πολύ χαμηλά και χρειάζονται αναπλήρωση για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Έχει παρατηρηθεί πως η έλλειψη πρωινού οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα συγκέντρωσης, μειωμένη ενεργητικότητα και αυξημένη διάθεση για φαγητό τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας κυρίως από τις απογευματινές ώρες και το βράδυ. 

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Αμερικάνικου Συλλόγου Διαιτολόγων, άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό προσλαμβάνουν 30% περισσότερες θερμίδες ημερισίως σε σχέση με άτομα ίδιας ηλικίας, φύλου και κατάστασης υγείας. 

Η έλλειψη πρωινού αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης υπερφαγικού επεισοδίου, αφού το άτομο βρίσκεται για αρκετές ώρες στην ασιτία, έτσι μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης και αυξάνονται τα επίπεδα της γκρελίνης (ορμόνη που δίνει σήματα «πείνας» στον εγκέφαλο) με αποτέλεσμα όταν το άτομο τελικά γευματίσει να καταναλώσει τεράστιες ποσότητες αλμυρών και γλυκών σνακ ή φαγητού και έπειτα πιθανότατα να οδηγηθεί στην πρόκληση εμετού. 

Άρα λοιπόν, η λήψη πρωινού συμβάλλει στην ομαλότερη κατανάλωση τροφής και την εξισορρόπηση των επιπέδων της γλυκόζης, άρα και της ενέργειας μας.

Το πρωινό γεύμα δεν συντελεί στη λήψη βάρους, αφού οι πιθανότητες να καταναλώσουμε τις θερμίδες του κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αυξημένες.

Το πρωί ο μεταβολισμός μας λειτουργεί καλύτερα από οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η πρόσληψη τροφής τις πρωινές ώρες ενεργοποιεί τη διαδικασία της πέψης και βελτιώνει το μεταβολισμό μας για όλο το εικοσιτετράωρο.

Προτείνουμε ένα πλήρες πρωινό γεύμα χαμηλό σε λιπαρά, πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακα, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη που να κυμαίνεται μεταξύ 200 και 400 θερμίδων.

Ιδανικές λύσεις για πρωινό είναι οι ακόλουθες:

• Mια κούπα γάλα 0-1,5% λιπαρά με 2/3 της κούπας δημητριακά.
• Ένα ποτήρι χυμός της αρεσκείας σας και 2 φρυγανιές σικάλεως με μια κουταλιά της σούπας μέλι ή ταχίνι με μέλι.
• Ένα ποτήρι χυμός της αρεσκείας σας και ένα τόστ με μια φέτα τυρί λαίτ και μια φέτα ζαμπόν γαλοπούλας.
• Ένα ποτήρι χυμός της αρεσκείας σας, ένα αυγό βραστό και 2  φρυγανιές σικάλεως.
• Ένα γιαούρτι 0-5% λιπαρά με 3 κουταλιές της σούπας δημητριακά και ένα φρούτο.
• Ένα ποτήρι γάλα 0-1,5% λιπαρά και ένα μικρό κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Πιο περιστασιακά, με συχνότητα 0-4 φορές στο μήνα μπορείτε να καταναλώνετε ένα από τα ακόλουθα πρωινά:

• Ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα 0% λιπαρά και μια τυρόπιτα ή μια σπανακόπιτα ή μια ζαμπονοτυρόπιτα ή μια μπουγάτσα.
• Ένα ποτήρι χυμός της αρεσκείας σας και ένα κρουασάν ή ένα σταφιδόψωμο ή ένα ατομικό τσουρέκι.

Πηγή: ygeiaonline.gr