Οι οδηγίες από ευρωπαϊκούς και αμερικάνικους οργανισμούς ελέγχου ασθενειών που χαρακτήριζαν επικίνδυνη περιοχή τη Λακωνία λόγω της ελονοσίας έχουν πλέον αρθεί, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΟ, καθώς δεν υπάρχει αναφορά για νέα κρούσματα μετά τον Οκτώβριο. Σε δηλώσεις του ο επιστημονικός συνεργάτης λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε -όπως έχει ανακοινώσει ήδη το ΚΕΕΛΠΝΟ- ότι το 2011 υπήρξαν 57 κρούσματα, τα 30 εκ των οποίων σε αλλοδαπούς από το Πακιστάν, οι οποίοι πιθανώς ήταν αυτοί που μετέδωσαν την ασθένεια. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είπε, ενεργοποιήθηκε άμεσα παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ήπια κρούσματα.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογράμμισε πως η νόσος έχει περιοριστεί, καθώς τους τελευταίους μήνες δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα. Το τελευταίο κρούσμα είπε, υπήρχε τον Οκτώβριο, ενώ ένας θάνατος ηλικιωμένου που σημειώθηκε το καλοκαίρι, οφειλόταν κυρίως σε βεβαρημένο ιστορικό υγείας, παρά σε κρούσμα ελονοσίας αυτό καθ' αυτό και συμπλήρωσε, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε επιφυλακή τόσο για την ελονοσία όσο και για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Επεσήμανε δε, ότι κλιμάκια του ELDC και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας είχαν επισκεφθεί την περιοχή του Ευρώτα και πρόσθεσε πως οδηγία που έχει εκδοθεί, αναφέρει ρητά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελονοσίας. Όσον αφορά οδηγία από το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Προφύλαξης CDC που ανέφερε ότι θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης με φαρμακευτική αγωγή όσοι επισκέπτονται την Λακωνία, τόνισε πως μετά την ενημέρωση που έγινε από το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αρθεί από τις 16 Δεκεμβρίου και δεν υφίσταται καμία ανάλογη οδηγία που να χαρακτηρίζει επικίνδυνη περιοχή τη Λακωνία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ