Η Γερμανία και η Τσεχία συμφώνησαν με τη Γαλλία ότι τα ελαττωματικά ενθέματα στήθους της PIP πρέπει να αφαιρεθούν προληπτικά σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ η Βρετανία εκτιμά ότι δεν χρειάζεται προληπτική αντικατάσταση και η Αυστραλία δηλώνει ότι δεν έχει ενδείξεις αυξημένου κινδύνου ρήξης ή άλλων προβλημάτων υγείας. Οι αρχικοί φόβοι για πρόκληση καρκίνου από τη διαρροή βιομηχανικής σιλικόνης δεν επιβεβαιώνονται από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα όμως με τις αρχές αρκετών χωρών τα ενθέματα της PIP παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ρήξης και διαρροής.

Στη Γερμανία, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών συσκευών είχε συστήσει αρχικά στις γυναίκες με τα εν λόγω εμφυτεύματα να επισκεφθούν το γιατρό τους για έλεγχο. Την Παρασκευή όμως αυστηροποίησε τη στάση του λόγω αυξημένων αναφορών για περιστατικά διαρροής και συνιστά τώρα την προληπτική αφαίρεση των ενθεμάτων σε όλες τις περιπτώσεις.

Ανάλογη οδηγία έδωσαν οι αρμόδιες αρχές της Τσεχίας.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας Άντριου Λάνσλεϊ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις καρκινογένεσης, ούτε επαρκής αιτιολόγηση για σύσταση αφαίρεσης. Αναγνώρισε όμως ότι τα ενθέματα είναι ελαττωματικά και διαβεβαίωσε ότι το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα καλύψει το κόστος για την αντικατάστασή τους στις ασφαλισμένες του. Είπε ακόμα ότι οι ιδιώτες πλαστικοί χειρουργοί έχουν ηθική υποχρέωση να κάνουν το ίδιο.

Συνολικά 13 χώρες στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική συνιστούν τακτικές ιατρικές εξετάσεις για τον έλεγχο των ενθεμάτων, όχι όμως και την αφαίρεσή τους.

Στην Αυστραλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν έχει ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ή καρκίνου. Ακόμα, τα εργαστηριακά πειράματα δεν έδωσαν ενδείξεις τοξικότητας.

Τα εμφυτεύματα της PIP, τα οποία περιείχαν φθηνή βιομηχανική σιλικόνη, εξάγονταν σε 65 χώρες και εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 300.000 γυναίκες, είτε για αισθητικούς λόγους είτε για αποκατάσταση του μαστού σε περιπτώσεις καρκίνου του στήθους.

Στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ έχει δηλώσει ότι τα εν λόγω εμφυτεύματα απαγορεύτηκαν το 2010.

Πηγή: in.gr