Είναι βέβαιο πως οι καπνιστές θα πετάξουν από χαρά και σίγουρα θα βρουν «πάτημα» έναντι «άκαπνων» συγγενών και φίλων για να συνεχίσουν με την αγαπημένη τους συνήθεια.  Μία πρόσφατη έρευνα επιστημόνων τού Ιατρικού Κέντρου τού Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Tennessee των ΗΠΑ, κατέδειξε πως ασθενείς με πρόωρη απώλεια μνήμης ή πάσχοντες από τη νόσο τού Αλτσχάιμερ, οι οποίοι έλαβαν νικοτίνη για έξι μήνες είχαν πολύ καλύτερη συμπεριφορά από άποψη μνήμης, μετά το πείραμα, παρά προηγουμένως.  

Μετά την εξάμηνη χορήγηση της νικοτίνης, οι ασθενείς μπορούσαν να αποστηθίσουν ευκολότερα μια ολόκληρη παράγραφο από ότι πριν, ενώ η συμπεριφορά τους σε ποικίλα ερεθίσματα ήταν πιο έντονη σε σχέση με τις αντιδράσεις τους πριν από το εξάμηνο.   

Ο Δόκτορας Paul Newhouse, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε στο LiveScience.com πως, «όσο πιο νωρίς αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχεις. Σκοπός μας είναι η παροχή της σωστής θεραπείας το νωρίτερο δυνατό ώστε να προφυλάξουμε όσο περισσότερο μπορούμε την εγκεφαλική λειτουργία».    

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νικοτίνη «μιμείται» μία ουσία τού εγκεφάλου, την ακετυλοχολίνη. Και οι δύο έχουν την ίδια οργανική διάρθρωση, η οποία και ενεργοποιεί το απαραίτητο για τη μνήμη, αισθητήριο νεύρο.    

Η έρευνα παρουσιάστηκε μόλις εχθές, στο ιατρικό περιοδικό Neurology.πηγή: protothema.gr