Σε δέκα ημέρες θα είναι έτοιμες οι ρυθμίσεις για το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία, καθώς θα συνεδριάσει την Τρίτη για πρώτη φορά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συγκροτήθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, επαναλαμβάνοντας ότι η επιτροπή προμηθειών θα μετατραπεί σε επιτροπή προδιαγραφών.

Όπως είπε ο υπουργός, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ), από τις 02/11 και για 15 ημέρες μπορούν να κατατίθενται προσφορές και προκαταρκτικές προτάσεις για την ανάθεση των προμηθειών των δημοσίων νοσοκομειων,

Προσθεσε ότι μετά απο αυτό θα προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση και ακολούθως θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός για την αναδειξη της αναδόχου εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τις προμήθειες, την διανομή και την αποθήκευση των υλικών των δημοσίων νοσοκομείων.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε ξεκάθαρο ότι το υπουργείο Υγείας θα εποπτεύει όλες αυτές τις διαδικασίες.

"Είμαστε βέβαιοι πως η αγορά θα ανταποκριθεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα πάμε στη δεύτερη καλύτερη λύση, η οποία θα μετατρέπει υπάρχουσα σχετική ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου σε εταιρεία πραγματοποίησης των προμηθειών".

Οπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, η λύση αυτή θα εμπεριέχει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν οι κακοδαιμονίες του Δημοσίου, όπως η αργοπορία αλλά και ο φόβος για κατηγορίες περί διαφθοράς και άλλα.

Ωστόσο, έκανε ξεκάθαρο ότι θα καταφύγει σε αυτή τη λύση εάν η αγορά αποδειχθεί απρόθυμη να συναινέσει στην πρώτη λύση του ιδιωτικού φορέα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Επικρατείας και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι υπάρχει και μια τρίτη λύση που έχει να κάνει με τη σύμπραξη εταιρείας του Δημοσίου και ιδιωτών.

"Η προταση του υπουργειου Υγείας είναι χαρακτηριστική της νέας σοσιαλιστικής διακυβένρησης, προσπαθεί να μεταφέρει στη χώρα μας το μοντέλο της Αγγλίας που ακόμα δε γνωρίζουμε τα αποτελέσματά του" είπε ο τομεαρχης υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμας.