Κορυφαίοι κλόουν, μελωδίες, εκπληκτικοί φωτισμοί, ευρήματα μίας αχαλίνωτης φαντασίας και εντυπωσιακά εφέ, συνθέτουν από κοινού ένα διαδραστικό περιβάλλον από το οποίο δεν απουσιάζει ακόμη και η προσομοίωση μίας αληθινής πολικής χιονοθύελλας. Όλα αυτά στο Slava's SnowShow που έρχεται στην Ελλάδα και στο θέατρο Παλλάς από την 1η Φεβρουαρίου

Το διαδραστικό θέαμα απαιτεί την συμμετοχή των θεατών του. Ο κόσμος που βρίσκεται στο θέατρο υποδέχεται την χιονοθύελλα, παίζει με τις νυφάδες, βοηθά να απλωθεί ένας γιγάντιος «ιστός αράχνης» στην αίθουσα, ανεβαίνει στη σκηνή, συμμετέχοντας στη δράση, καθορίζοντας την εξέλιξη και την πλοκή του έργου.

Διόλου τυχαία οι διοργανωτές λένε ότι «επιτέλους, θα δούμε μια άσπρη μέρα». Η αισιόδοξη παράσταση έχει ως στόχο να γεμίσει τους θεατές της χαμόγελα.

«Η καρδιά σου χτυπάει δυνατά, χαρούμενα, απ’ την πρώτη στιγμή, μόλις μπεις στην αίθουσα. Το απολαυστικό αυτό θέαμα ανάβει τη φλόγα της φαντασίας. Αν ήμουν υπεύθυνος «εξόδου» όλων των μικρών και μεγάλων παιδιών του κόσμου, από 7 έως 97 ετών, τότε αυτό και μόνον αυτό θα ήταν το σόου που θα επέλεγα» έχει γράψει το περιοδικό Time, σε μία μόνο από τις πολλές θετικές κριτικές που έχει αποσπάσει το σόου.

Υπεύθυνοι για αυτό το καλλιτεχνικό θέαμα είναι εξαιρετικοί μίμοι και κλόουν που συνδυάζουν στις ερμηνείες τους, την ιστορία και την παράδοση της τέχνης τους με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και αντιλήψεις.

Πρόκειται για κλόουν του 21ου αιώνα, για μίμους με υποκριτικές ικανότητες και τη δυνατότητα να παρασέρνουν συναισθηματικά το κοινό.

Η ιστορία, απλή. Ένας άνθρωπος, ο κίτρινος κλόουν Σλάβα, απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των υπόλοιπων ανθρώπων, γίνεται αναχωρητής.

Αποφασίζει να εγκαταλείψει την πόλη και τους ανθρώπους, καταφεύγοντας στη φύση και στην απομόνωση της Ανταρκτικής.

Εκεί όμως, κάθε άλλο παρά μόνος είναι τελικά. Η Ανταρκτική δεν είναι μία έρημος. Είναι μία ήπειρος που σφύζει από ζωή. 

Χιλιάδες πιγκουίνοι (πράσινοι κλόουν), παιχνιδιάρηδες, ζαβολιάρηδες, αστείοι, αδέξιοι και κυρίως άκρως κοινωνικοί, δεν αφήνουν τον Σλάβα στην ησυχία του. 

Η επαφή είναι μοιραία και για τα δύο μέρη. Και οι δύο πλευρές μαθαίνουν νέα πράγματα, δανείζονται συνήθειες, μιμούνται συμπεριφορές. 

Το μείγμα που δημιουργείται είναι άκρως «εκρηκτικό» και νομοτελειακά ξεσπά, ξεχειλίζει από τη σκηνή, καταλαμβάνει την πλατεία, τους εξώστες, τα φουαγέ του θεάτρου, συμπαρασύροντας τους θεατές σε ένα γοητευτικό παιχνίδι.

Πλοία που ταξιδεύουν σε θάλασσες από εκτυφλωτική ομίχλη, γιγάντιοι ιστοί αράχνης τυλίγουν το θέατρο – και με τη βοήθεια του κοινού, ομπρέλες στροβιλίζουν στον αέρα καταβρέχοντας, φυσαλίδες αιωρούνται, κλόουν ίπτανται κυνηγώντας τες, σκούπες σκουπίζουν μόνες τους, παλτά «ζωντανεύουν» και γίνονται άνθρωποι, μπάλες διογκώνονται πετώντας, ένα «Βόρειο Σέλας» εμφανίζεται σε απόσταση αναπνοής, λαμπερά φεγγάρια και αστέρια πλαισιώνουν έναν απέραντο, νοσταλγικό, νυχτερινό, έναστρο ουρανό.

Κάπου εκεί αρχίζουν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού, σε λίγο γίνονται χιλιάδες και μετά το «στρώνει» κανονικά.

Λίγο αργότερα ξεσπά η πολική χιονοθύελλα, μ’ έναν πανίσχυρο αέρα να λυσσομανά, σπρώχνοντας τις χιονονιφάδες στην αίθουσα.

Συνθέσεις του Μπετόβεν, το Carmina Burana του Ορφ, τους Δρόμους της Φωτιάς του Βαγγέλη Παπαθανασίου και πανέμορφες πρωτότυπες δημιουργίες σαν το Blue Canary, να αναμειγνύονται με ήχους τριζονιών και κελαηδίσματα πουλιών.

«Η παράσταση είναι ο χειρότερος εφιάλτης της μοναξιάς, της θλίψης, του ατομισμού, της απομόνωσης. Είναι ένα ταξίδι στον τόπο που παίρνει σάρκα και οστά η λαχτάρα για ανθρώπινη επικοινωνία, για έκφραση αγάπης, αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Ανυπέρβλητοι φωτισμοί, εξωφρενικά ευρήματα και εφέ μίας αχαλίνωτης φαντασίας, συνεργάζονται άψογα σε μία πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία» γράφει η Le Monde.

Η παράσταση θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου και οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 30 έως 70 ευρώ. Έκπτωση 30% ισχύει για φοιτητικά και παιδικά εισιτήρια.

Πηγή: In.gr