Γυναίκες της διπλανής πόρτας, μητέρες, φίλες, αδελφές, γυναίκες έτοιμες για κάθε ρόλο, ανεβάζουν τώρα και στην Αθήνα την παράσταση «Ωραίο φύλο, ε;» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αυτό το Σάββατο, 4 του μηνός. 

Ο θίασος είναι ερασιτεχνικός και προέκυψε από ομάδα γονέων του Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ στη Λάρισα. Το κείμενο της παράστασης οργανώθηκε από το βιωματικό υλικό δέκα γυναικών, οι οποίες κατέγραψαν τις αγωνίες και τις ελπίδες τους, όπως αυτές εκφράστηκαν στις συναντήσεις τους στο Κέντρο του ΟΚΑΝΑ. Σε συνεδρίες της ομάδας, επικεντρωμένες στις ψυχολογικές και κοινωνικές παραμέτρους που μπορούν να οδηγήσουν τους νέους στην εξάρτηση από ουσίες.

Το «υλικό ψυχής» που κατέθεσαν δραματοποιήθηκε σε θεατρικούς ρόλους με τη συνδρομή της ψυχοδραματίστριας-μουσικολόγου Στέλλας Λαμπρούλη και οι αφηγήσεις τους διασκευάστηκαν για τη σκηνή με τη βοήθεια του σκηνοθέτη-σεναριογράφου Κώστα Λαμπρούλη και του βοηθού του, Παναγιώτη Μπάκα.

Τις ηρωϊδες του έργου υποδύονται οι Τούλα Αντωνιάδου, Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, Σοφία Καΐπη, Βαρβάρα Μαγουλιώτου, Αγαθή Τσολάκη, Έφη Σπανού, Ιφιγένεια Τούνη, Μαρία Χαχαμίδου και Βάσω Ψαριανού. Συντονίστριες της όλης προσπάθειας είναι τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης- ΟΚΑΝΑ Λάρισας, Ειρήνη Κουφάκη, ψυχολόγος, και Βασιλική Τσιάτα, κοινωνιολόγος.

 Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Λάρισα το 2006 και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι αρχικά υπήρχαν γυναίκες που μόλις πρωτοήρθαν στην ομάδα, απλώς άκουγαν. Δεν συμμετείχαν καθόλου. Στη συνέχεια, όχι μόνο συμμετείχαν στην κουβέντα αλλά βρέθηκαν να παίζουν στο έργο και μάλιστα στην πόλη τους, στη Λάρισα, με πολλούς γνωστούς τους ανάμεσα στο κοινό» λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η κοινωνιολόγος Βασιλική Τσιάτα.

 Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στον προθάλαμο ενός γραφείου όπου εννέα γυναίκες περιμένουν να πάρουν ένα ιδιαίτερο πιστοποιητικό που θα τους λύσει τα προβλήματά τους. Μέσα από αυτή τη συνάντηση ξεδιπλώνονται εννέα διαφορετικές ιστορίες.

 Μια μάνα που το παιδί της έχει εξάρτηση από ναρκωτικά, μια άλλη που ο άντρα της την εγκατέλειψε, κάποια άλλη που εγκατέλειψε το παιδί της μόλις το γέννησε, μια μητέρα που δεν έχει προίκα να δώσει στην κόρη της, μια γυναίκα που απατά το σύζυγό της και μια χήρα που βλέπει συνεχώς στο όνειρό της τον άντρα της. «Ιστορίες από το σύγχρονο καλειδοσκόπιο της γυναικείας εμπειρίας, που είτε πράγματι συνέβησαν είτε όχι στις ηρωίδες που τις ενσαρκώνουν, έχουν τη δύναμη ν' αγγίξουν τον καθένα» λένε οι συντελεστές της παράστασης. 


πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ