current views are: 1

3 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση14:43

Ο «Δον Κιχώτης» χορεύει στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Τον «Δον Κιχώτη», ένα από τα μεγαλύτερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, από 4 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου, για οκτώ παραστάσεις, στο θέατρο Ολύμπια.   

Δημοσίευση 14:43’
αρθρο-newpost

Τον «Δον Κιχώτη», ένα από τα μεγαλύτερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, από 4 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου, για οκτώ παραστάσεις, στο θέατρο Ολύμπια.   

Τον «Δον Κιχώτη», ένα από τα μεγαλύτερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου, παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, από 4 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου, για οκτώ παραστάσεις, στο θέατρο Ολύμπια.    Γεμάτο ρυθμούς, χρώματα, μεσογειακό ταμπεραμέντο και ρομαντικά στοιχεία, το μπαλέτο παρουσιάζει την αυθεντική και ολοκληρωμένη μορφή του έργου του Λούντβιχ Μίνκους, στη χορογραφική εκδοχή και παραγωγή του Βλαντίμιρ Βασίλιεφ.  

«Σήμερα, ο Δον Κιχώτης αποτελεί επιλογή ρεπερτορίου κορυφαίων ομάδων μπαλέτου στον κόσμο και ποιοτικό κριτήριο απόδοσης. Ουσιαστικά, η ομάδα που μπορεί να αποδώσει σωστά τον Δον Κιχώτη, είναι ικανή να χορέψει τα πάντα» αναφέρει ο Βασίλιεφ.   
Ο Δον Κιχώτης χορογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1869 από τον Μάριους Πετιπά και έκανε την πρεμιέρα του στις 14 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς στο θέατρο Μπoλσόι.  

Έχοντας δανειστεί ξεχωριστά επεισόδια από το μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο Πετιπά συνέθεσε ένα λιμπρέτο επικεντρωμένο στις ερωτικές μηχανορραφίες της Κίτρι, της κόρης του πανδοχέα και του αγαπημένου της Μπαζίλ, του κουρέα.   
Ο ρόλος της Κίτρι, βασικής ηρωίδας του έργου, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των μπαλαρινών. Μάλιστα, ήταν ο ρόλος που ανέδειξε διεθνώς τη Μάγια Πλισέτσκαγια.  

O «Δον Κιχώτης» συμπεριλαμβάνεται σήμερα στο ρεπερτόριο των μεγαλύτερων χορευτικών συγκροτημάτων, ενώ δεν είναι λίγες και οι σύγχρονες εκδοχές του, όπως εκείνες των Νουρέγιεφ και Μπαρίσνικοφ.  

Στο έργο, ο Αλόνσο Κιχάνο, έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, χρίζει τον εαυτό του Δον Κιχώτη και ξεκινά ένα ταξίδι προς αναζήτηση της περιπέτειας. Πιστός υπηρέτης του είναι ο Σάντσο Πάντσα. Ο Δον Κιχώτης θαρρεί πως είναι ερωτευμένος με μία χωρική, την οποία βαφτίζει Δουλτσινέα. Ζει αυταπάτες και εμπλέκεται στην αιώνια μάχη φαντασίας και λογικής.  

Ο «Δον Κιχώτης» παρουσιάστηκε και πέρσι με μεγάλη επιτυχία από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 20 έως 50 ευρώ και 15 ευρώ το φοιτητικό.

πηγή: in.gr


σχετικα αρθρα