Δυόμιση περίπου μήνες μετά την αναγγελία της αναστολής της λειτουργίας της, η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης της Θεσσαλονίκης αναστέλλει την αναστολή... 
Όπως επισημαίνει σήμερα ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός της διευθυντής Νικηφόρος Παπανδρέου «δεν επρόκειτο για έκφραση διαμαρτυρίας, ούτε για άσκηση πίεσης, αλλά για τη δημοσιοποίηση μιας οδυνηρής διαπίστωσης που θελήσαμε να μοιραστούμε με το κοινό: της διαπίστωσης ότι στη σημερινή Ελλάδα φαίνεται να μην υπάρχει πια θέση για θέατρα σαν το δικό μας. Είχαν άλλωστε προηγηθεί άλλα "λουκέτα", με εντυπωσιακότερο εκείνο του ιστορικού Αμφι-Θεάτρου», λέει σχετικά με την ανακοίνωση του περασμένου Νοεμβρίου.   

Και συνεχίζει: «Αυτό που ακολούθησε μας ξάφνιασε όλους: άπειρα μηνύματα συμπαράστασης, δημόσιες τοποθετήσεις από άτομα και συλλογικότητες, επερωτήσεις βουλευτών, άρθρα στον Τύπο, ραδιοφωνικές εκπομπές, διαδικτυακές παρεμβάσεις, άμεση αντίδραση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ευαισθητοποίηση του ΑΠΘ και άλλων φορέων της πόλης. Σε βαθμό που να νιώσουμε σχεδόν ένοχοι φυγομαχίας».   

Ακολούθησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης της 30ής Ιανουαρίου του 2012, όπου και εγκτρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση της αντιδημαρχίας Πολιτισμού για οικονομική ενίσχυση της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» με 75000 ευρώ, προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή της λειτουργίας της και να συνεχιστεί η δημιουργική συμμετοχή της στη θεατρική ζωή της πόλης.

«Το ποσόν που εγκρίθηκε μπορεί να μην καλύπτει τα συσσωρευμένα χρέη μας, αποτελεί όμως ανεκτίμητη στήριξη και στο πρακτικό και στο ηθικό επίπεδο, μια ανάσα για να συνεχίσουμε την παραγωγική μας δραστηριότητα φέτος», σχολιάζει ο Νικηφόρος Παπανδρέου. «Και είναι πολύ σημαντική χειρονομία, αν αναλογιστούμε τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και τις πιεστικές ανάγκες που αντιμετωπίζει ο Δήμος αυτήν την εποχή. Οπωσδήποτε, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ανταποκριθούμε σ' αυτήν την εμπιστοσύνη και να δικαιώσουμε αυτήν την εκτίμηση».   

Έτσι, η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» αποφασίζει να αναστείλει την... αναστολή της λειτουργίας της και να συνεχίσει τη δράση της, τουλάχιστον κατά το επετειακό έτος 2012, με ένα σύνολο νέων θεατρικών παραγωγών και άλλων παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα.


πηγή: tovima.gr