Την επιθυμία του να σκηνοθετήσει μια ταινία για την Κύπρο εξέφρασε πριν λίγες ημέρες, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Έλληνας σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, με αφορμή τον εορτασμό της Γιορτής των Γραμμάτων. Ο Έλληνας σκηνοθέτης τόνισε ότι αγαπά την Κύπρο και ανέφερε μάλιστα, ότι στην ταινία του «Βαθιά Ψυχή» υπάρχει συμβολική κυπριακή συμμετοχή στην παραγωγή.

Στην ομιλία του, με θέμα «Από το σημειωματάριο ενός σκηνοθέτη», ο Παντελής Βούλγαρης δήλωσε τυχερός που επέλεξε την τέχνη του σκηνοθέτη. 

«Όλα είναι το "φως", επιρροές από ζωγράφους. Το φως το έχω, την ιστορία πρέπει να την βρω, και ψάχνω τις ιστορίες μέσα από την καθημερινότητα, γιατί η καθημερινότητα είναι το μεγάλο θέατρο της τέχνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκαν αποσπάσματα από τις ταινίες του Παντελή Βούλγαρη: «Πέτρινα Χρόνια», «Νύφες», και «Βαθιά Ψυχή». Επίσης, προβλήθηκε απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Το χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974». 

Εισαγωγική ομιλία στην εκδήλωση, έκανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος τόνισε ότι μέσα από το έργο του Παντελή «αναδεικνύεται η προσωπικότητα ενός γνήσιου δημιουργού, ενός αυθεντικού διανοούμενου, ο οποίος καταγράφει την αγωνιώδη πορεία της μεταβαλλόμενης ελληνικής κοινωνίας με αυτογνωσία και συναίσθηση του πνευματικού του χρέους, αλλά και με μια μοναδική ευαισθησία προς τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ