Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μεταφέρεται μόνο για τρεις παραστάσεις στις 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου -εμβόλιμα στις παραστάσεις του που συνεχίζονται κανονικά στην Αθήνα- το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Περικλής» από το Εθνικό Θέατρο. Έργο σχεδόν άγνωστο στο θεατρικό κοινό (καθώς παίζεται σπάνια, ειδικά στην Ελλάδα) ο «Περικλής» εκτιμάται πως γράφτηκε στα 1608 (από τα τελευταία έργα του δραματουργού) σε συνεργασία, μάλιστα, με τον δραματουργό Τζορτζ Γουίλκινς.

Ο «Περικλής» ανεβαίνει για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Το έργο ακολουθεί τον Περικλή, τον πρίγκιπα της Τύρου, στις περιπλανήσεις του μεταξύ Βορείου Αφρικής και Μεσογείου, στο γάμο του με τη Θαΐσα στο βασίλειο της Πεντάπολης, τη γέννηση της κόρης τους Μαρίνας, το θάνατο της μητέρας ως συνέπεια του τοκετού, το μεγάλωμα της κόρης μακριά από τον πατέρα και την βίαιη κατάληξή της σ΄ένα πορνείο της Μυτιλήνης, μέχρις ότου πατέρας και κόρη ξανασυναντηθούν. 

Η μοίρα θα τους φέρει τελικά κοντά στη Θαΐσα, που από θαύμα έχει σωθεί και υπηρετεί στο ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο. Έτσι, η οικογένεια του Περικλή, όπως και το κράτος του, ξαναγεννιούνται από τις στάχτες.

Η μετάφραση του έργου είναι του Διονύση Καψάλη, η σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Το ρόλο του Περικλή ερμηνεύει ο Χρήστος Λούλης, ενώ πρωταγωνιστούν συνολικά 12 ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου μεταξύ των οποίων ο Μηνάς Χατζησάββας, η Λυδία Φωτοπούλου, ο Γιώργος Κοτανίδης, ο Γιάννης Βογιατζής, η Μαρία Σκουλά και Στεφανία Γουλιώτη.

Οι παραστάσεις του έργου θα συνεχισθούν κανονικά στην Αθήνα ώς τις 26 Φεβρουαρίου και τον ερχόμενο Απρίλιο θα μεταφερθούν από το Εθνικό Θέατρο στο Globe to Globe Festival στο Λονδίνο, στο οποίο θα παρουσιαστεί το σύνολο των έργων του Σαίξπηρ, το καθένα σε διαφορετική γλώσσα.

Πηγή: in.gr