Ο μεγάλος Βωμός της Περγάμου, αριστούργημα της ελληνιστικής τέχνης και ένα από τα μεγάλα μουσειακά αξιοθέατα του Βερολίνου, θα κλείσει για το κοινό από τον Οκτώβριο του 2014 και για τρία χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του δημόσιου οργανισμού που διαχειρίζεται το μνημείο αυτό στο Βερολίνο. «Για τους επισκέπτες, ο κύριος πόλος έλξης (...) θα κλείσει τον Οκτώβριο του 2014 και κατά πάσα πιθανότητα για τρία χρόνια», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Χέρμαν Πάρτσινγκερ, πρόεδρος του Ιδρύματος πολιτιστικών αγαθών της Πρωσίας, το οποίο διαχειρίζεται πολλά μουσεία του Βερολίνου.

Στο Μουσείο της Περγάμου, το οποίο άνοιξε το 1930 στο χώρο των Μουσείων στη γερμανική πρωτεύουσα, θα γίνουν μεγάλες εργασίες ανακαίνισης και ορισμένα τμήματα θα κλείσουν για το κοινό τον Οκτώβριο. Οι εργασίες θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι το 2019, σημείωσε.

Ο Βωμός της Περγάμου, αφιερωμένος στον Δία και την Αθηνά, οικοδομήθηκε τον 2ο π.χ. αιώνα στην ακρόπολη της Περγάμου, μια πόλη της Μικράς Ασίας που βρίσκεται σήμερα σε απόσταση πάνω από 100 χλμ. από τη Σμύρνη, στην Τουρκία. 

Ανακαλύφθηκε μεταξύ 1878 και 1886 από Γερμανούς αρχαιολόγους και τα τμήματα του κτιρίου αυτού στάλθηκαν στο Βερολίνο μετά από συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των Οθωμανών και της Γερμανίας. Η ανακατασκευή του βωμού διήρκεσε μέχρι το 1902.

Το Μουσείο της Περγάμου είναι αυτό με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Βερολίνο. Φιλοξένησε πέρυσι 1,3 εκατομμύριο επισκέπτες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ