Η μεγάλη και ανυπέρβλητη Ελίζαμπεθ Τέϊλορ ηξερε πού έβαζε τα λεφτά της - τα εκατομμύριά της δηλαδή. Για μια ακόμη φορά αυτό επιβεβαιώθηκε στη δημοπρασία της Τρίτης του Οίκου Christie's στο Λονδίνο. Τρεις πίνακες γάλλων ιμπρεσιονιστών ζωγράφων που περιήλθαν στην κατοχή της στις δεκαετίες του '70 και του '80 πουλήθηκαν σε τιμές πέντε και έξι φορές  μεγαλύτερες. Κινέζοι, Ρώσοι και Ευρωπαίοι, όλοι μέσω τρίτων και ανώνυμοι, είναι οι νέοι κατοχοί τους.
 
Ο πίνακας του Βαν Γκογκ «Αποψη του άσυλου και του παρεκκλησιού του Σεν Ρεμί», έργο του 1889, έπιασε 15,9 εκατ. δολάρια, διπλάσια από ό,τι ήταν η τιμή εκκίνησης.
 
«Τα μήλα», έργο του Καμίλ Πισάρο του 1894 αγοράστηκαν 4,3 εκατ. δολάρια, σε τιμή τριπλάσια εκείνης που υπολόγιζαν οι πρώτοι εκτιμητές.
 
Ο τρίτος πίνακας της συλλογής της Ελίζαμπεθ Τέϊλορ, «Αυτοπροσωπογραφία», έργο του Εντγκαρ Ντεγκά της εποχής 1857-58 έπιασε 1,4 εκατ. δολάρια. Και αυτό σε τιμή διπλάσια της τιμής εκκίνησης.
 
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Οίκος Christie's πούλησε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη πίνακες της συλλογής της μεγάλης ηθοποιού -η οποία πέθανε πέρυσι τον Μάρτιο σε ηλικία 79 ετών -και συγκέντρωσε 157 εκατ. δολαρια. 
 
Πίνακες και άλλα έργα τέχνης της ίδιας συλλογής θα εκποιηθούν και από τον Οίκο Sotheby's τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Πηγή: Το Βήμα