Ο Γάλλος γκαλερίστας Ζαν Πολάκ, ο οποίος στάθηκε αρωγός και υποκινητής του μεταπολεμικού πρωτοποριακού καλλιτεχνικού κινήματος CoBrA, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος Arcturial, ο οποίος διέθεσε προ τετραμήνου σε δημοπρασία τα έργα της πλούσιας συλλογής του. Γεννημένος στα 1924 στη Βιέννη, γόνος μίας οικογένειας αντικέρ, η οποία είχε εγκαταλείψει την Αυστρία μετά την Ενσωμάτωσή της (Anschluss) με τη Γερμανία το 1938, ο Ζαν Πολάκ άνοιξε το 1952 στο Παρίσι την γκαλερί Ariel.

Από την αρχή της λειτουργίας της, ο Πολάκ στρατεύθηκε στην προώθηση του κινήματος CoBrA, το οποίο δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1984 με πρωτοστατήσαντες τους ζωγράφους Κάρελ Άπελ, Κονστάν, Κορνέιγ και Άσγκερ Γιορν, σαν τρίτος πόλος στη διένεξη ανάμεσα στους αναπαραστατικούς και αφαιρετικούς καλλιτέχνες. 

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο Πολάκ οργάνωσε χιλιάδες εκθέσεις, με σταθμούς εκείνες των Σερζ Πολιακόφ, Μπενγκτ Λίντστρεμ και Χανς Χάρτουνγκ.

Μολονότι ακόμη βρισκόταν στο τιμόνι της γκαλερί του, ο Πολάκ το περασμένο φθινόπωρο θέλησε να πωλήσει το σύνολο της συλλογής του, «ως μαρτυρία ενός φωτισμένου ρέκτη και ενός εμπόρου τέχνης».

Η διάθεση των 90 έργων της συλλογής του τον περασμένο Οκτώβριο απέφερε κέρδη 5,44 εκατ. ευρώ.

Ακρωνύμιο των «Κοπεγχάγη, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ», απ’ όπου προέρχονταν οι εκπρόσωποί του, το κίνημα CoBrA συγκέντρωνε στις τάξεις του καλλιτέχνες που απέρριπταν τη δυτική κουλτούρα, που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε περιπέσει σε ανυποληψία, και είχαν στραφεί σε εκφραστικούς τρόπους που εμπνέονταν από την τέχνη των πρωτόγονων, ή βορείων λαών, της Ανατολής, ή ακόμη και του Μεσαίωνα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ