«Να κυνηγάτε τα όνειρά σας και να μην παραιτείστε ποτέ» προέτρεψε σταθερά η Άσπα Στασινοπούλου, παραλαμβάνοντας το «βραβείο έργου ζωής» που της απένειμε απόψε, και εκτός συναγωνισμού, η Ένωση Ελλήνων Τεχνοκριτικών, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τελετή, μέσα στο βαρύ κλίμα της επόμενης ημέρας, ένα μόλις εικοσιτετράωρο από την θλιβερή βραδιά της Αθήνας. Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη, οι Έλληνες τεχνοκριτικοί απένειμαν τα βραβεία της καλλιτεχνικής διετίας 2009-2010, στην τρίτη εκδήλωση απονομής τους από το 1997.

Το Α’ βραβείο των Ελλήνων Τεχνοκριτικών κέρδισε η γλύπτρια Διοχάντη, για την έκθεση- εγκατάσταση στον χώρο του ελαιουργείου της Ελευσίνας το 2010. «Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε σας ευχαριστώ» είπε με σεμνότητα η καλλίτεχνις παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Η Ένωση Τεχνοκριτκών απένειμε στη συνέχεια επαίνους σε τρεις καλλιτέχνες για την εκθεσιακή-καλλιτεχνική τους δραστηριότητα κατά την περίοδο 2009-2010. Την Ευγενία Αποστόλου για τις εκθέσεις της στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2009) και στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (2010). Τη Μαίρη Ζυγούρη για την καλλιτεχνική της δράση στο Palazzo dell' Sperimentazioni Fondazione Mora (Νάπολη 2009) και στο Studio Stefania Miscetti (Ρώμη 2010). Τον Άγγελο Σκούρτη για την ατομική του έκθεση στην γκαλερί Fizz (2009).

Τα βραβεία δεν συνοδεύονται από χρηματικό πόσο και απονέμονται ανά διετία, έπειτα από προτάσεις που καταθέτουν τα μέλη της AICA HELLAS. Η τελική επιλογή γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

«Στην τέχνη θα ακουμπήσουμε παρά τις όποιες διαφορές και επιμέρους διαφωνίες μας, γιατί αυτή είναι που θα εκφράσει τα παρόντα και μελλοντικά μας, δυσάρεστα και ευχάριστα» είπε η πρόεδρος της Ένωσης Τεχνοκτριτικών, Μαρία Μαραγκού, ευχαριστώντας τους παραβρισκόμενους, ανθρώπους της τέχνης, που συγκεντρώθηκαν στην τελετή, μέσα «στο κακοποιημένο κέντρο της πόλης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ