Το καινούργιο έργο του Νίκολας Ράιτ, με τίτλο «Travelling Light», παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ, σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.

Πρόκειται για ένα θεατρικό ταξίδι μνήμης - από το Χόλιγουντ του 1936- στο μικρό ανατολικοευρωπαϊκό χωριό των αρχών του 20ου αιώνα, στα πρώτα βήματα της κινούμενης εικόνας και στην έξαψη του θαύματος της τεχνολογίας, το οποίο σε μια δυναμική σκηνοθεσία του Νίκολας Χάιτνερ, μετατρέπει τη θεατρική σκηνή σε οθόνη κινηματογράφου.

Το «Φως που ταξιδεύει» (Travelling Light), ένα έξυπνο παιχνίδι λέξεων, συνδυάζει με φαντασία την ιδέα της μετανάστευσης και του σινεμά, τη διαδρομή από την εβραϊκή λαϊκή παράδοση της Ευρώπης στον αμερικανικό κινηματογράφο και εμπνέεται από το γεγονός ότι πολλοί σκηνοθέτες του Χόλυγουντ ήταν Εβραίοι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη. Το εβραιόπουλο που αρχίζει τη ζωή του με μια μηχανή λήψεως των αδελφών Λυμιέρ και εξελίσσεται σε επιτυχημένο χολιγουντιανό κινηματογραφιστή, έχει πολλές ομοιότητες με τον Μπίλι Γουάιλντερ και τον Έρνστ Λιούμπιτς. Η δεξιοτεχνική σκηνοθεσία του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, Νίκολας Χάιτνερ, μαζί με το σκηνικό του Μπομπ Κρόουλι, που παραπέμπει στον Σαγκάλ και στον Βιολιστή στη Στέγη, δημιουργούν το κατάλληλο τοπίο για τα εξαιρετικά βίντεο και τις προβολές του Τζον Ντίσκολ. Ένα μεγάλο μέρος της παράστασης που παίζεται στην οθόνη, πίσω από τους ηθοποιούς, αποτελεί υπαινιγμό της παραγωγής για τις οφειλές του σημερινού θεάτρου στον κινηματογράφο.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, τηλ. 210-7282333. Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, έναρξη 9μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 14 - 7 ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr