Την παράσταση «Dance me to the end of Greece... Ξένοι περιηγητές στην Ελλάδα» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «Τέσσερα», την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Μπενάκη.
Πρόκειται για την πρώτη σκηνική παρουσίαση περιηγητικών κειμένων που υπογράφουν διάσημοι ταξιδιώτες του 19ου και του 20ου αιώνα, αποτυπώνοντας την εμπειρία τους από την εκ νέου ανακάλυψη της Ελλάδας. Αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες, καλλιεργημένοι αστοί και αρχαιολάτρες, τυχοδιώκτες νοσταλγοί της κλασικής Αθήνας, οι περιηγητές επιχειρούν τις πρώτες επιστημονικές καταγραφές των αρχαίων μνημείων, εμπνέονται από αυτά ή άλλοτε, όπως ο Έλγιν, συνδέουν το όνομά τους με την καταστροφή τους. Αναζητώντας στην Ελλάδα έναν ιδανικό τόπο που γνώριζαν μέσα από τα κείμενα και τα έργα τέχνης, επιδιώκουν ένα βάπτισμα της ευαισθησίας τους στην πατρίδα της μεγαλοφυΐας.

Οι ηθοποιοί της παράστασης συμμετέχουν σε ένα φόρουμ αφήγησης, αναπαράστασης και τραγουδιού μέσα από μελοποιημένα ποιήματα του Βύρωνα και του Σατωβριάνδου, ενώ εμψυχώνουν τις μαρτυρίες πασίγνωστων ταξιδιωτών όπως ο Χανς Κρίστιαν ’ντερσεν, ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, αλλά και οι νεώτεροι Ζακ Λακαριέρ και Χένρυ Μίλλερ.

Στο πλαίσιο των παραστάσεων, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να πλοηγηθεί στην πρωτότυπη εφαρμογή πολυμέσων με τίτλο «Η Αθήνα μέσα από τα μάτια των Περιηγητών: 17ος-19ος αιώνας». Πρόκειται για μια παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη, η οποία επιχειρεί να ανασυνθέσει το πορτραίτο της πόλης κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και την ανανεωμένη εικόνα της στα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους, μέσα από 500 έργα της συλλογής ζωγραφικών έργων, χαρακτικών και σχεδίων, αρκετές εικονογραφημένες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης του Μουσείου, καθώς και επιλεγμένα κείμενα διαφόρων περιηγητών που την επισκέφθηκαν.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού, σκηνικά – κοστούμια: Απόστολος - Φωκίων Βέττας, Ολυμπία Σιδερίδου, Μάρθα Φωκά, μουσική: Κώστας Βόμβολος, κίνηση: Πέρσα Σταματοπούλου, φωτογραφίες: Μανώλης Παπαδάκης, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Ζορμπάς, πιάνο: Αιμίλιος Πολίτης. Ερμηνεύουν οι: Αντώνης Γκρίτσης Ελένη Ευθυμίου, Φρόσω Ζαγοραίου, Θέμης Μητρόπουλος, Χάρης Φλέουρας.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, Αθήνα, ώρα έναρξης 8μ.μ. Η παράσταση θα επαναληφθεί την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Μαρτίου. Είσοδος 6 - 12 ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr