Πέντε χρόνια μετά την παρουσίαση κοσμημάτων της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η Ελενα Σύρακα παρουσιάζει τη νέα της συλλογή στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη.

Η έκθεση με τίτλο «Nour» έχει ως αφετηρία την ισλαμική τέχνη και παρουσιάζεται από την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου (και ως τις 22 Απριλίου) στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Εμπνευσμένη από τα αντικείμενα της Ανατολής, η έκθεση ακολουθεί το ύφος της ισλαμικής τέχνης αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε εποχής.

Οι γεωμετρικές φόρμες των αντικειμένων, τα φυτικά μοτίβα των μεταξωτών υφασμάτων, οι πανοπλίες, τα κράνη και τα σπαθιά αποτελούν σημεία έμπνευσης για τον σχεδιασμό των κοσμημάτων. Η αφθονία των χρωμάτων, οι πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι που κοσμούν ορισμένα εκθέματα καθώς και η λάμψη που εκπέμπουν οδήγησαν τη Σύρακα να δώσει στην έκθεση τον τίτλο «Nour».

«"Nour" σημαίνει "φως" στην αραβική γλώσσα» μας εξηγεί η καλλιτέχνις. «Μια λέξη ιδιαίτερα ταιριαστή με το ύφος της συλλογής που παρουσιάζω αλλά και τη λάμψη του κοσμήματος». Η Ελενα Σύρακα βασισμένη σε συγκεκριμένα αντικείμενα δίνει τη δική της σύγχρονη ματιά στη συλλογή που περιλαμβάνει χειροποίητα κοσμήματα από χρυσό 18 καρατίων και πολύτιμες πέτρες.

«Από το 2006 δουλεύω με χρυσό, πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες» αναφέρει. «Από τεχνικής πλευράς το αποτέλεσμα είναι πολύ περισσότερο άρτιο».

Σαράντα πέντε ολοκαίνουργια κοσμήματα της Ελενας Σύρακα - σκουλαρίκια, βραχιόλια, δαχτυλίδια και λίγα μενταγιόν - δεδομένου ότι η δημιουργός θεωρεί το συγκεκριμένο κόσμημα αταίριαστο με την έκθεση - αναπτύσσονται στους τέσσερις ορόφους του μουσείου.

Η επιμέλεια της παρουσίασης είναι του Κώστα Βογιατζή και η επιμέλεια του video του Τεό Προδρομίδη.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 22 Απριλίου.

Πηγή: tovima.gr