Ένα ασυνήθιστο και ίσως παράξενο, άλλα άκρως ενδιαφέρον, έργο που βάζει με ανορθόδοξο τρόπο τα βαθιά φιλοσοφικά ερωτήματα της ζωής, του έρωτα και του θανάτου είχε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά το θεατρόφιλο κοινό της Σόφιας που παρακολούθησε το "Ντιμπούκ" του Μπρους Μάγιερς στην κατάμεστη αίθουσα της μικρής σκηνής του Εθνικού Θέατρου «Ιβάν Βάζοφ». Οι θεατές επιβράβευσαν με θύελλα χειροκροτημάτων την ερμηνεία της Δέσποινας Κούρτη και του Δημήτρη Παπανικολάου στην παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του συγγραφέα Σαλόμ Άνσκι, σε μετάφραση Λουίζας Μητσάκου, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και μουσική Σαββίνας Γιαννάτου.

"Ένας άνδρας και μια γυναίκα πάλλονται από τους πανίσχυρους ρυθμούς του έρωτα. Επιζητούν την ένωση που τους οφείλει παλιός όρκος των γονιών τους. Όμως ο όρκος αθετείται. Ο άνδρας πεθαίνει από λύπη, μα η αδικημένη του ψυχή θα μπει στο σώμα της αγαπημένης του και θ'αρνηθεί να βγει, παραβαίνοντας τους νόμους που χωρίζουν τους νεκρούς από τους ζωντανούς", γράφει στην παρουσίαση του έργου ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης.

Το έργο είναι μια σύγχρονη εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας και οι δημιουργοί της παράστασης του ΚΘΒΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού φρόντισαν να συνοδεύουν τους διαλόγους, με ταυτόχρονη ηλεκτρονική μετάφραση στα Βουλγαρικά.

Η συνεργασία των δύο θεάτρων θα συνεχιστεί και στο μέλλον με νέες πρωτοβουλίες, όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης μετά την παράσταση, την οποία παρακολούθησαν οι πρέσβεις της Ελλάδας Θρασύβουλος Σταματόπουλος και της Κύπρου Σταύρος Αμβροσίου, εκπρόσωποι της Εβραϊκής κοινότητας και γνωστοί διανοούμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ