current views are: 1

21 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση17:03

«Πατρίδες» στο Εθνικό Θέατρο

Μετανάστευση και σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα συναντιούνται στην παράσταση «Πατρίδες», η οποία ανεβαίνει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου. 

Δημοσίευση 17:03’
αρθρο-newpost

Μετανάστευση και σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα συναντιούνται στην παράσταση «Πατρίδες», η οποία ανεβαίνει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου. 

Μετανάστευση και σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα συναντιούνται στην παράσταση «Πατρίδες», η οποία ανεβαίνει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου. 

Το έργο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου βασίζεται σε πολλές διαφορετικές πηγές αλλά και σε πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων που μετανάστευσαν, Ελλήνων και ξένων. Το επιτυχημένο συγγραφικό δίδυμο, επανέρχεται σε ένα θέμα που τους έχει απασχολήσει και παλαιότερα («Ο Έβρος απέναντι» και «Συμπέθεροι από τα Τίρανα»), υιοθετώντας ένα άλλο ύφος και έχοντας διαφορετικό στόχο. Οι «Πατρίδες» είναι ένα έργο γυμνό από σχολιασμούς και στερεότυπες αντιλήψεις, που εκθέτει την ταχύτητα απώλειας της μνήμης μας και τα κρούσματα έλλειψης ανθρωπιάς απέναντι στους μετανάστες, από ένα λαό που μόλις πριν από πενήντα χρόνια μετανάστευε.

Μια ομάδα έξι Ελλήνων και τριών ξένων ηθοποιών, συνθέτουν έναν ιδιότυπο θίασο που φωτίζει με αμεσότητα την κοινή ανθρώπινη εμπειρία και μας υπενθυμίζει ότι η πατρίδα, ο ξεριζωμός και ο νόστος είναι έννοιες πανανθρώπινες και διαχρονικές.

Οι δημιουργοί

Ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου, οι συγγραφείς που υπογράφουν και τη σκηνοθεσία της παράστασης αναφέρουν: Με το έργο «Πατρίδες» προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό καθ’ εαυτό το θέμα του μετανάστη. Όχι τον μετανάστη όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς. Τον μετανάστη όπως αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον εαυτό του. Γι’ αυτό στραφήκαμε και σε έναν εντελώς άλλο τρόπο γραφής από αυτόν που συνηθίζαμε μέχρι σήμερα. Μαζεύοντας αυθεντικό υλικό από διάφορες πηγές στήσαμε ένα έργο «ντοκουμέντο», όπου δεν γράψαμε ούτε μια λέξη επινοημένη από μας. Διαλέξαμε και μοντάραμε αποσπάσματα από πραγματικές μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων μεταναστών από βιβλία, συνεντεύξεις και αδημοσίευτες μαρτυρίες και στήσαμε μια βιογραφία. Όλα τα ετερόκλητα κομμάτια που ερμηνεύονται από τους εννέα ηθοποιούς του θιάσου (μέσα από τα αντιφατικά επιμέρους ατομικά χαρακτηριστικά) συνθέτουν ουσιαστικά την ιστορία ενός ανθρώπου. Του ανθρώπου που ξεριζώθηκε. Αφορμή στάθηκαν οι εκρήξεις ρατσιστικής βίας, κυρίως, στο κέντρο της Αθήνας αλλά και την περιφέρεια.

Η γενέθλια γη του καθενός είναι η παιδική του ηλικία. Πατρίδα είναι ο χώρος που περπατήσαμε παιδιά. Ακόμα κι αυτοί που δεν ταξίδεψαν ποτέ είναι νοσταλγοί γιατί αυτή η πατρίδα λείπει σε όλους. Αυτή η πατρίδα είναι ο πυρήνας και το δυναμό της ύπαρξης μας αλλά όλοι ζούμε πάντα μακριά της. Ο χρόνος μας ξενιτεύει. Και ο νόστος μένει πάντα όνειρο ανεκπλήρωτο. Είμαστε όλοι μετέωροι σε ένα κόσμο παράλογο και ακατανόητο. Είμαστε όλοι μετανάστες.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου, σκηνικά – κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσεβάς, βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Καραγιάννης, δραματολόγος παράστασης: Βιβή Σπαθούλα.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μπακάρ Χουσεΐν Αλ Μπακάρ, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Θανάσης Ευθυμιάδης, Αρίφ Μουχαμάντ Ιργάν, Σταύρος Καραγιάννης, Ελένη Κοκκίδου, Παναγιώτης Τσεβάς, Ταξιάρχης Χάνος, Μπερκάτ Χοσεïνί

Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο – Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288173, 210.5288170. Πρώτη παράσταση: 22 Φεβρουαρίου στις 9μ.μ.. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9μ.μ., Σάββατο 6μ.μ. και 9μ.μ., Κυριακή 7μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 16, 13 (φοιτητικό) και κάθε Πέμπτη 13 ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr


σχετικα αρθρα