Περίπου 45 παραδοσιακές φορεσιές από τη Θράκη, αυθεντικές ή πιστά αντίγραφα, που καλύπτουν μια περίοδο από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα, φιλοξενεί το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, στο δικό του Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Ενδυμασίας. Μεταξύ αυτών και μια σπάνια σπονδυλωτή μεταλλική ζώνη του 1890. Όπως εξήγησε, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Λυκείου, Ευτέρπη Στάνσιου-Παπακωστή, οι φορεσιές είναι από περιοχές όπως η Νέα Βύσσα, τα Πετρωτά, το Διδυμότειχο, την Ανατολική Ρωμυλία, τους Μεταξάδες, αλλά και από τα Πομακοχώρια.

Η φορεσιά διαφοροποιείται ανάλογα με το κλίμα, δηλαδή στις βορειότερες περιοχές τα υφάσματα είναι πιο βαριά και τα κομμάτια της ενδυμασίας περισσότερα. Στις μεγαλύτερες ηλικίες τα χρώματα είναι πιο σκούρα.

Χαρακτηριστικές είναι οι φορεσιές από το Σουφλί, που ήταν φτιαγμένες από μετάξι, κυρίως σε μπορντό χρώματα και με πολλά σχέδια στην ποδιά. Η κ. Στάνσιου-Παπακωστή τόνισε ότι κάθε γυναίκα έφτιαχνε τη στολή μόνη της και από αυτή φαίνεται η δεξιότητα, η οικονομική δυνατότητα, αλλά και η καλλιτεχνική της έφεση.

Μεταξωτές ήταν και οι φορεσιές από τη Νέα Βύσσα, ιδίως οι νυφιάτικες. Μοιάζουν στις ευρωπαϊκές φορεσιές και έχουν χαρακτηριστικό κεφαλόδεσμο, με τέσσερις μαντίλες.


Ορισμένες γυναικείες φορεσιές, για παράδειγμα από τα Πετρωτά ή το Διδυμότειχο έχουν δύο οπές στο επάνω μέρος, που χρησίμευαν για να μπορέσει για να θηλάσει η μητέρα το παιδί της, όταν το έπαιρνε μαζί της στο χωράφι.

Περισσότερο λιτές και λιγότερο διακοσμημένες είναι οι φορεσιές των Πομάκων, που συνοδεύονται από απλό κεφαλόδεσμο για τις γυναίκες και καλπάκι για τους άνδρες

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Λυκείου στις εκδηλώσεις για την Αποκριά στην Ξάνθη. Το Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Ενδυμασίας βρίσκεται στο χώρο του Λυκείου Ελληνίδων, στην οδό Αγ. Γεωργίου 1, στην Ξάνθη. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ