Η έκθεση φωτογραφίας «Η παραβατική ουτοπία», της καλλιτέχνιδας από τη Μαδρίτη Οούκα Λεέλε, έρχεται στην Αθήνα από τις 7 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες.

Μέσα από 15 έργα της Οούκα Λεέλε, που εκπροσώπησαν την Ισπανία στην 11η Μπιενάλε του Καΐρου το 2008 το ελληνικό κοινό, θα έρθει σε επαφή με το έργο μιας σημαντικού εκπροσώπου της σύγχρονης ισπανικής καλλιτεχνικής σκηνής.

H Οούκα Λεέλε- καλλιτεχνικό όνομα της Μπάρμπαρα Αγιέντε Χιλ ντε Μπιέδμα- , έχει κερδίσει στην Ισπανία, το Εθνικό Βραβείο Φωτογραφίας 2005. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, Μανουέλ Ρομέρο, από «αυτή τη μοναδική διχοτομία μεταξύ πνευματικού και σαρκικού που η καλλιτέχνης έχει επιδείξει στα έργα της» και από μια εικόνα «γεμάτη συγκίνηση και λυρισμό, μια ανάκτηση της οικείας και εφηβικής μνήμης που αποπνέουν ένα άρωμα φετιχιστικής νοσταλγίας».

H Οούκα Λεέλε γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1957. Αυτοδίδακτη φωτογράφος, όπως αναφέρει το βιογραφικό της, μετακομίζει το 1978 στη Βαρκελώνη όπου αναπτύσσει το ιδιαίτερο ύφος της, ζωγραφίζοντας με ακουαρέλες τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της.

Το 1979 πραγματοποιεί την πρώτη της ατομική έκθεση την συλλογή «Κομμωτήριο» ("Peluquera") ενώ το 1989 εκθέτει την ίδια συλλογή στη Μαδρίτη.

Στη διάρκεια αυτών των πρώτων χρόνων της καριέρας της συμμετείχε ενεργά στη μαδριλένικη «movida», ένα κίνημα πολιτισμικό που επηρέασε τη μουσική, τη λογοτεχνία, το κόμικ και τον κινηματογράφο, μεταξύ άλλων εκφραστικών μέσων, εν μέσω ενός κλίματος δημιουργικής ελευθερίας μετά τη φρανκική δικτατορία.

Στις πολυάριθμες εκθέσεις της εντός και εκτός Ισπανίας, συγκαταλέγεται και η αναδρομική έκθεση στο Ισπανικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μαδρίτης το 1987 καθώς και η αδιάλειπτη συμμετοχή της στην ARCO, τη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης της Μαδρίτης.

Η έκθεσή της στην Αθήνα θα διαρκέσει έως τις 21 Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ