Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 65 ετών, στην Κωνσταντινούπολη, ο σκηνοθέτης Γιουσούφ Κουρτσενλή.   Γεννημένος το 1947 στην κωμόπολη Μαύπαρη - Τσάγελι της Ριζούντας του Πόντου, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια εργάστηκε ως σκηνοθέτης στην Τουρκική Ραδιοτηλεόραση (TRT), την περίοδο 1973-1980.   

Έχοντας σκηνοθετήσει πολλές ταινίες κοινωνικού περιεχομένου και τηλεοπτικές σειρές, ο Γιουσούφ Κουρτσενλή, είχε λάβει πολλά βραβεία, εντός και εκτός της Τουρκίας. Η τελευταία του ταινία «Ρώτα στην καρδιά σου» (Yuregine sor) που παρουσιάζει με εξαιρετικά αντικειμενικό και ουσιαστικό τρόπο το δράμα των Κρυπτοχριστιανών, έτυχε ευρείας αναγνώρισης και εκτίμησης στην Τουρκία.   

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 15 Δεκεμβρίου το 2011, παρουσία του εκλιπόντος, στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργανώθηκε από τον Νέο Κύκλο Κωνσταντινουπολιτών (Ν.Κ.Κ) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών (Π.Σ.Π.Ε), με θέμα «Kρυπτοχριστιανικό ζήτημα και ανθρώπινα δικαιώματα».   
   
Οι δύο φορείς σε αναγνώριση της γενναίας παρουσίασης στην Τουρκία ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου ζητήματος όπως αυτό των Κρυπτοχριστιανών, είχαν τιμήσει τον εκλιπόντα και την παραγωγό της ταινίας Νεστερέν Νταβούντογλου. Οι πρόεδροι των δύο φορέων, Νίκος Ουζούνογλου (Ν.Κ.Κ) και Αντώνης Παυλίδης(Π.Σ.Π.Ε), εκφράζουν συλλυπητήρια στους οικείους και τους φίλους του θανόντος, ευχόμενοι ο θάνατός του να συμβάλει στην ενδυνάμωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και στην εμπέδωση της πραγματικής ειρήνης και αδελφοσύνης μεταξύ των δύο λαών.


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ